communicatie, 90 % van je problemen

babel.jpg

Nobody solves a problem like Maria !

Geef toe, het loopt professioneel en privé niet altijd van een leien dakje. Een opdracht op het werk, plannen thuis, een etentje met vrienden, … En dan loopt het weer mis. In veel gevallen passeert het gewoon; soms vraagt de baas om te evalueren. Ditte of datte was dan verkeerd; of deze of gene heeft z’n werk niet gedaan. Het zal allemaal wel kloppen, maar meestal zijn net dat niet meer dan een paar knoppen die niet goed afgestemd worden.

De échte reden is vaak geen, een foute of een gebrekkige communicatie. Ik ben er van overtuigd dat 90 % van de problemen met een betere communicatie opgelost raken.

Vreemd toch dat noch het onderwijs, noch de bedrijfswereld daar meer aandacht aan besteden. Diegenen die goed zijn in rekenen en taal krijgen goeie punten, maar slagen daarom niet vanzelfsprekend in het leven. Diegenen die succes oogsten zijn diegenen die goed én eerlijk communiceren.

Analyseer jouw volgend probleem maar eens.

9 reacties op “communicatie, 90 % van je problemen”

  1. En dan is de vraag: hoe kan de kleine garnaal onderaan de ladder hoger geplaatsen een betere communicatie bijbrengen.

  2. Denk je nu echt serieus dat het onderwijs niet werkt aan communicatie? De leerplannen taal en wereldoriëntatie van het lager onderwijs bulken van doelstellingen die te maken hebben met communicatieve vaardigheden.

  3. @ Detender: Ja, aan jou hebben we geen werk meer.

    Het zijn de mensen die geen bedenkingen bij communicatie maken, waar we het meeste werk aan hebben.

  4. @bart : Ik begrijp je reactie, Bart. Maar het blijft een feit dat de focus vooral op kennis en minder op competentie ligt.

  5. @Bart en Jean Philip: De nadruk in het onderwijs ligt inderdaad nog steeds op kennisverwerving. Toch doet men in het onderwijs steeds meer pogingen om een aantal competenties te ontwikkelen. Iets wat volledig de mist in gaat omdat een leerkracht met veel te grote klassen wordt geconfronteerd. Op die manier wordt elke vorm van creativiteit bijna onmogelijk en trekt de leraar zich terug in docerende werkvormen.

  6. Helemaal akkoord, Filip. Leve de freinetschool!

  7. Na deze werkdag, volledig mee eens! Vergeet vooral niet hoe men aan de universiteit lesgeeft. Daar word je totaal niet voorbereid op communicatie.

  8. […] Daarnaast is er de communicatie rond het programma. Wie naar de film gaat, kent de afloop liever niet. Weten hoe het eindigt maakt het een stuk minder spannend. “Je zit nu eenmaal met twee snelheden“, zegt Koen, “wat in september is gebeurd krijgen mensen nu pas twee maanden later op het scherm te zien. Deze zondag zullen de kijkers zien dat ik sukkel met een knieblessure en dat ik onmogelijk kan meelopen. Als mensen dat allemaal al weken op voorhand weten, is het programma natuurlijk stukken minder boeiend”. Die spanningsboog binnen het programma zal ook voor de makers van Marathon belangrijk geweest zijn. En daarom heeft men één en ander verzwegen. Alleen jammer dat men Koen dan her en der laat opdraven om wat extra publiciteit te maken. Zoals steeds zijn alle problemen te herleiden tot dit. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: