de loge

vrijmetselarij

Ik beschouw mezelf als een netwerker. Als journalist was ik een nieuwsgierig mens en dat ben ik altijd gebleven. Mensen zijn een schat aan informatie. Een Desmond Morris behoort daarom wat mij betreft tot het soort überjournalisten. En tuurlijk, dat netwerk helpt je een flink stuk op weg. Niet noodzakelijk professioneel, maar in de eerste plaats vooral als mens.

De loge heeft me altijd al geboeid. De Joden eigenlijk ook, al is er geen verband. Maar in beide gevallen zijn ze voor mij  gesloten gemeenschappen, die voor mekaar opkomen.

Ik heb een paar kenissen waarvan ik weet dat ze  lid zijn van de loge. Ik  word zelf  al eens gesolliciteerd om lid te worden van één of ander sociaal (formeel of informeel) netwerk. Die journalistieke reflex heeft dan de neiging om de bovenhand te nemen en ja te zeggen. Ondertussen heb ik geleerd om die  reflex achterwege te laten en eerst mijn ruimer referentiekader te bekijken. Om eerst in mijn woorden- of belevingswolk te duiken.

Vrijmetselarij van Jimmy Koppen, uitgegeven in de nieuwe De Essentie-boekenreeks, was verhelderend. Als ik het goed lees is de loge in eerste instantie een vriendenkring, al heet dat dan ‘een broederschap’. Gelijkgezinden kijken met een open geest naar de wereld en hopen van mekaar te leren. Het lijkt een beetje als naar de school-des-levens gaan. Mooi, vind ik dat, maar dan doe ik dat vooralsnog liever niet achter gesloten deuren. Ik wil lezen en gelezen worden als een open boek. En voor wie me kent is zelfs dat al vrij complex.

3 reacties op “de loge”

  1. Ik snap je gevoelens rond die gesloten deuren. Nu kan ik me momenten voorstellen, vooral hier op het www, dat je de ruis eens wil uitsluiten… dus zo onnatuurlijk is het niet. En al mijn vrienden die er bij horen, komen er ook voor uit.

  2. @ Mike
    Wat bedoelt u eigenlijk met ‘de ruis uitsluiten’? Ook ik ben een openboekadept, ik heb het nooit zo met ‘gesloten deuren’ gehad, en zeker nu niet, nu ik van het ruime sop van www heb geproefd.

    (Nu, ik metaforiseer er maar wat op los, merk ik, maar ik klik toch op ‘Plaats reactie’… Mocht het? Wat vraag ik toch: als het niet zou gemogen hebben, modereerde blogbeheerder De Tender me er toch straal uit?!)

  3. Het blijft natuurlijk allemaal wat geforceerd overkomen: je wordt in een loge ingewijd en ineens zou je met al die wildvreemde mensen een vriendschapsband hebben gesmeed. Het doet mij soms een beetje aan big brother of andere realitytoestanden denken waar je in groep in afzondering wordt genomen en je maar twee keuzes lijkt te hebben: ofwel wordt je vrienden ofwel ga je elkaar haten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: