Soms vraag ik me af wanneer al die koks écht de tijd hebben om te koken. Ze rennen van de televisie- naar de radiostudio. Onderhandelen met grootwarenhuizen over de verpakking (en het eten). Creëren nieuwe smaken voor een ijsfabrikant of  maken een sapje van foie gras. Om het even welke chef met wat naam en faam is verplicht om line extensions uit te brengen. Dat begon lang geleden al : als het aantal zitjes in je restaurant beperkt is tot 40 kun je alleen maar meer omzet genereren indien je verpakte schoteltjes verkoopt. Daarom hebben veel restaurants ook een traiteurdienst.

Maar nu loopt het echt wel de spuitgaten uit. Je kunt geen schoteltje meer vastpakken in de supermarkt of er plakt een BV-chef op. Bovendien pakken die nieuwe helden uit met eigen kookbrands. Nieuwste aanwinst : Mnu.

Mnu: is een culinaire denk- en doetank. Grensoverschrijdend en grensverleggend. Want het gaat om een samenwerking tussen driesterrenchefs Peter Goossens, Sergio Herman en de maker van ‘het beste dessert ter wereld’, tevens ‘Chef van het jaar 2009’ Roger van Damme.

Deze chefs brengen hun ideeën en ervaringen bij elkaar in de speciaal ontworpen Mnu:Kitchen. Ze kunnen er vrij experimenteren, weg van hun eigen restaurant, in een kader dat geen belemmeringen inhoudt en een kruisbestuiving mogelijk maakt. In dat kader komen concepten tot leven die anders in hun hoofden zouden blijven zitten.

Koken is vandaag teveel een concept. Geef mij maar een authentieke keuken !