de geheime code

Ik ben constant op zoek naar verhalen. Overal, bij iedereen. En ik vind ze overal en bij iedereen. OP televisie, bij m’n vrienden, in de reclame, gewoon op straat,  … of in  de boeken die ik lees. Maar omdat ik er van overtuigd ben dat werkelijk alles en iedereen een verhaal is – soms zelfs meer dan één verhaal – zoek ik steeds verder en dieper. Dan verplicht ik mezelf ook om boeken te lezen waarin minder evidente verhalen aan bod komen. De gulden snede is zo’n verhaal. Ik wilde erover researchen en botste toevalig op “De geheime code” van Priya Hemenway.

In de kunst draait het om evenwicht in de relatie van de onderdelen tot het geheel. Wie het als iets anders ziet, mist de fundamenteelste component. Een mooi schilderij, een beeldhouwerk, een werk van architectuur, muziek, proza of poëzie is georganiseerd en gracieus in evenwicht rond een verborgen gevoel voor verhoudingen.

In de gulden snede draait alles om de juiste verhoudingen. Filosofen, wetenschappers, kunstenaars, religieuzen, … zijn op zoek gegaan naar de juiste relatie van dat deel tot het geheel. In de muziek, de mathematica, de architectuur, … en de kunst. Dat leidde tot wetenschappelijke formules om dat te berekenen. Leonardo da Vinci tekende de ideale man op basis van de bevindingen van Vitruvius.

De mens kan iets creëren volgens de juiste maten als die berekeningen maar goed zitten. Maar dan blijkt dat de natuur dat vanzelf doet. Er zijn in de natuur zoveel voorbeelden aan te halen die de facto in zich de juiste verhoudingen hebben. Boeiend.

De kranten staan vandaag vol over geloof en zingeving. Bij mij is het geloof verdampt, om het met de woorden van Marc Reynebeau in Phara te zeggen. En toch, geloof ik dan ergens in de natuurlijke orde der dingen. Het stelt me ontzettend gerust.

3 reacties op “de geheime code”

  1. Laatste beeld = nautilus. Zie ook Willem Beekman, Nederlands bioloog, over nautilusdiertje en zijn connectie met de maan. Straf.
    http://www.pinc.nl/pinc_speaker_prev.php?speaker=&cid=34
    Neem een kwartiertje voor de video: http://www.pinc.nl/beekman.swf
    Is het te lang, spoel dan de eerste 5 min door.

  2. als je weet dat alle dingen zich natuurlijk gevormd hebben gedurende miljarden jaren tijd, onder invloed van zwaartekracht, biologische opbouw, overlevingsdrang, uitzonderlijke klimaten, sterren, heelal, straling,… is het eigenlijk logisch dat het resultaat een schoonheid bevat ingegeven door alle krachten sinds de big-bang en misschien zelfs daarvoor. Het bewijst dat de natuur het begin is van alles en ons heeft doen ontstaan, zelfs ons schoonheidsgevoel.

  3. het is zelfs zo dat wat wij ervaren als een (uiterlijk ) mooi mens ,ook perfect beanwoordt aan de verhoudingen van de gulden snede en volgens mij is een mooi mens ( innerlijk ) zijn ,leven volgens deze verhoudingen Een aanrader rondom schoonheid en verhoudingen in de natuur is “Ontdek en creêer zelf je universum ” van Michael S. Schneider Sinds ik dit boek gelezen heb ,hou ik van getallen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: