de conversation manager

Steven Van Belleghem van Insites Consulting heeft een boek uit. Het moet intussen bij zowat elke marketeer op tafel liggen. Dat komt door de gedrevenheid van Steven. Ik zag hem aan het werk met een presentatie op de voorstelling van zijn boek, die werd bijgewoond door een paar honderd B2B-relaties en vrienden. Ik ken hem niet persoonlijk maar via LinkedIn, Twitter, mail … en nog meer online legt hij vlot contact.

Dat is ook de essentie van “De Conversation Manager” : een brand is zo sterk als de (positieve) identificatie die elk individu er mee heeft. Vroeger volstond het om te adverteren om zoveel mensen te informeren en te prikkelen. Van Belleghem pleit voor activatie : stimuleer de (positieve) conversatie rond een product, versterk daardoor de merkidentificatie en scoor daardoor beter. Het belang van sociale netwerksites hierin is groot.

Het verhaal is niet nieuw, maar Van Belleghem vertelt het op een éénvoudige manier. Een goeie heldere roadmap voor elke marketeer. Het sterkst aan het boek is dat hij het belang ervan heeft kunnen vatten in één rol of job. Die van de conversation manager.

Van Belleghem erkent dat allemaal begint met een sterk verhaal. Over A-merken :

De genoemde merken zijn allemaal voorbeelden waarbij het merk niet luid heeft geschreeuwd : “Wij zijn de beste en de grootste.” Neen, het zijn stuk voor stuk merken die een consistent verhaal brengen en dicht bij de consument staan. De consument heeft als het ware ontdekt waar deze merken voor staan. Het verhaal bleef geloofwaardig en zo groeiden consument en merk naar elkaar toe.

Ook als netmanager van Eén sta ik momenteel heel erg stil bij onze relatie tot de kijker. Eén is een sterk merk dat er in slaagt om een breed publiek te bereiken met programma’s die échte mensen tonen met échte verhalen en échte emoties. Het is op die authentieke authenticiteit (*) waarop de zender en de programmamakers drijven. Ik ben daar als verantwoordelijke voor een zender bewust mee bezig, maar ik besef dat management soms een ivoren toren is. Zeker als je spreekt over honderd duizenden kijkers.

(*) Authentieke authenticiteit in tegenstelling tot authenticiteit zoals ze in de businessboeken wordt verpatst.

Met de slabbetjes van Eén hadden we als zender een leuke actie met de kijker. Ook als netmanager van Eén wil ik nu samen met de programmamakers op zoek gaan naar een manier om een echt persoonlijke conversatie met de Eén-kijker te starten.

Op deze foto : Charlie Baert

Eén reactie op “de conversation manager”

  1. “Eén is een sterk merk dat er in slaagt om een breed publiek te bereiken met programma’s die échte mensen tonen met échte verhalen en échte emoties.” Strookt niet met de opruiende marketingtaal van Seth Godin : “nichemarkt denken”, “alleen de mensen die iets ànders te melden hebben en dat op een bijzondere manier doen zullen een grote groep volgers hebben”, “enkel winnen door ideeën te verspreiden” … Je kan ook winnen door onversneden, eerlijke en ongecompliceerde verhalen te vertellen : archetypische (vaak louterende) emoties bij een kamerbreed publiek komen vanzelf los! Niets nieuws en zeer doelmatig, meneer Godin. En als je dan nog een (rechte) lijn openlegt om tweerichtingscommunicatie mogelijk te maken – zoals één doet en zoals Steven bedoelt – dan ben je ook goed met de toekomst bezig.
    Set misschien voor Seth (hij is ontegenzeglijk een uitstekende verhalenverteller); maar match in ieder geval voor Steven (en één)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: