julien vrebos

Ik had het genoegen om jarenlang met Jan Van Rompaey te mogen samenwerken. Hij was en blijft één van de boegbeelden van de Vlaamse openbare omroep. We komen geregeld bij mekaar over de vloer en dan kletsen we honderduit. Bij zo’n fijne momenten wil ik er niet teveel bij stilstaan, maar soms kan ik me dan niet van de indruk ontdoen dat er en icoon bij me thuis zit.

In mijn jan-van-rompaey-periode kwam ik ook geregeld in contact met Julien Vrebos. Hij maakte reportages voor de talkshows waar Jan en ik aan werkten. De rode draad in het werk van Julien was : (ver) buiten de lijntjes kleuren.

We hadden mekaar jaren niet meer gezien tot we de laatste jaren de handen in mekaar sloegen om De Acht en Kukeleku te maken. Julien kleurt nog steeds graag buiten de lijntjes, maar ik doe m’n hoed af voor de oprechtheid waarmee hij televisie maakt.  Hij kiest z’n onderwerp en maakt er dan een warm, gemeend portret van.

We zaten deze week samen op restaurant in Le Grain de Sel en het werd een ongelooflijk gezellige avond op dat binnenterras.

Jan en Julien zijn van een uitstervend ras. Ze maken televisie op een ambachtelijke manier van een onbeschrijflijke schoonheid. Ik heb ook voor deze generatie ontzettend veel respect.

3 reacties op “julien vrebos”

 1. Jean Philip,

  Ik kan je eerbetoon aan de ambachtslui van de oude generatie alleen maar onderschrijven. Wat ik er wel aan toe zou willen voegen is dat een tv-maker de tijd moet krijgen om zulke mooie programma’s te (kunnen) maken.

  Zowel tijdens de opnamen als bij de montage en geluidsafwerking kan je maar dit niveau halen als er rustig en bedachtzaam gewerkt mag worden. Dit is een werkwijze uit vervlogen tijden die nagenoeg volledig verloren gegaan is.

  Blijkbaar heeft Julien, samen met de VRT en de technisch-creatieve ploeg achter de schermen, toch een manier gevonden om deze rust te creëren. Chapeau daarvoor!

  En als we ‘m die kans blijven geven, kan dit nog mooie programma’s opleveren…

 2. Ik ben op zoek naar Julien’s film Le bal Masqué. Bestaat daar een dvd van?Of waar kan ik deze film bekijken?

  1. Ik zal t hem vragen, zie hem volgende week. Stuur je gegevens maar naar info[at]exit399[dot]com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: