Een tijdje geleden schreef ik hier een recensie over het boek “Homoheks, lieve homoheks” van Margareta Degras. Het mailtje, waarover sprake in de blogpost,  heb ik haar ook echt gestuurd. Sindsdien zijn we pennevrienden. En we hebben afgesproken dat we mekaar binnenkort zien voor een etentje.

Rudi De Kerpel, een boekenvriend van me, stuurde me naar aanleiding van het stukje, een mail met de vraag waarom ik geen recensie op Bol.com plaatste. Er stond nog geen recensie op en Margareta verdiende dat wel. Zo gezegd, zo gedaan. Dus kopieerde ik de tekst van mijn blog als recensie bij de Bol-pagina.

Maar de automatische robot bij Bol.com weigerde de recensie omdat de tekst woorden bevatte die niet aanvaardbaar zijn. Leest u de blog zelf even na en vertel me welk woord daarin aanstootgevend is. Dus mailde ik naar de klantendienst van Bol.com die me – je houdt het niet voor mogelijk – bevestigde dat het woord “homo” niet in een recensie mag verschijnen. Het zou wel eens als een scheldwoord kunnen gebruikt worden.

En daarmee was de kous af. Keurig afgehandeld. De kous af ?! Alsof ik dat nu aan me voorbij laat gaan. Als ik het niet als scheldwoord gebruik, dan laat men die recensie toch alsnog passeren …

Leest u even mee wat hun reactie is  ?

PS. Het fantastische boek van Margareta kan u hier kopen.


Geachte heer De Tender,Vanwege grote drukte ben ik helaas niet eerder in staat geweest om op uw vraag te reageren. Mijn excuses hiervoor.

U heeft contact opgenomen met onze klantenservice omdat uw review bij het boek ‘Homoheks, lieve homoheks’ (ISBN 9789490382209) niet wordt geaccepteerd. Ik begrijp dat dit vervelend is.

De review wordt niet geaccepteerd omdat deze het woord ‘homo’ bevat. Ons reviewsysteem maakt gebruik van een filter om het plaatsen van scheldwoorden en andere niet toegestane teksten te voorkomen. In dit verband is homo uiteraard geen scheldwoord, maar wij nemen met deze voor sommigen gevoelige zaken, geen enkel risico. Het filter kan ik niet aanpassen, het woord zal helaas vermeden moeten worden.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,

bol.com, Customer Services Support