geen “homo” bij bol.com

Een tijdje geleden schreef ik hier een recensie over het boek “Homoheks, lieve homoheks” van Margareta Degras. Het mailtje, waarover sprake in de blogpost,  heb ik haar ook echt gestuurd. Sindsdien zijn we pennevrienden. En we hebben afgesproken dat we mekaar binnenkort zien voor een etentje.

Rudi De Kerpel, een boekenvriend van me, stuurde me naar aanleiding van het stukje, een mail met de vraag waarom ik geen recensie op Bol.com plaatste. Er stond nog geen recensie op en Margareta verdiende dat wel. Zo gezegd, zo gedaan. Dus kopieerde ik de tekst van mijn blog als recensie bij de Bol-pagina.

Maar de automatische robot bij Bol.com weigerde de recensie omdat de tekst woorden bevatte die niet aanvaardbaar zijn. Leest u de blog zelf even na en vertel me welk woord daarin aanstootgevend is. Dus mailde ik naar de klantendienst van Bol.com die me – je houdt het niet voor mogelijk – bevestigde dat het woord “homo” niet in een recensie mag verschijnen. Het zou wel eens als een scheldwoord kunnen gebruikt worden.

En daarmee was de kous af. Keurig afgehandeld. De kous af ?! Alsof ik dat nu aan me voorbij laat gaan. Als ik het niet als scheldwoord gebruik, dan laat men die recensie toch alsnog passeren …

Leest u even mee wat hun reactie is  ?

PS. Het fantastische boek van Margareta kan u hier kopen.


Geachte heer De Tender,Vanwege grote drukte ben ik helaas niet eerder in staat geweest om op uw vraag te reageren. Mijn excuses hiervoor.

U heeft contact opgenomen met onze klantenservice omdat uw review bij het boek ‘Homoheks, lieve homoheks’ (ISBN 9789490382209) niet wordt geaccepteerd. Ik begrijp dat dit vervelend is.

De review wordt niet geaccepteerd omdat deze het woord ‘homo’ bevat. Ons reviewsysteem maakt gebruik van een filter om het plaatsen van scheldwoorden en andere niet toegestane teksten te voorkomen. In dit verband is homo uiteraard geen scheldwoord, maar wij nemen met deze voor sommigen gevoelige zaken, geen enkel risico. Het filter kan ik niet aanpassen, het woord zal helaas vermeden moeten worden.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,

bol.com, Customer Services Support

21 reacties op “geen “homo” bij bol.com”

 1. Wat is dat nu voor een uitleg? Ik begrijp dat ze homofobie willen filteren, maar dit is onzinnig 😮

 2. onvoorstelbaar bekrompen en kortzichtig… en beledigend voor al wie nu éénmaal homo is, de stakkerds!

 3. […] Geen “homo” bij bol.com (via Jean Philip De Tender) Posted on 12/08/2010 by Benjamin Recensiesite BOL.com houdt niet van het woord homo. Zelfs niet in een recensie. “De review wordt niet geaccepteerd omdat deze het woord ‘homo’ bevat. Ons reviewsysteem maakt gebruik van een filter om het plaatsen van scheldwoorden en andere niet toegestane teksten te voorkomen. In dit verband is homo uiteraard geen scheldwoord, maar wij nemen met deze voor sommigen gevoelige zaken, geen enkel risico. Het filter kan ik niet aanpassen, het woord zal helaas vermeden moeten worden”, luidt de uitleg van hun klantendienst. Een tijdje geleden schreef ik hier een recensie over het boek “Homoheks, lieve homoheks” van Margareta Degras. Het mailtje, waarover sprake in de blogpost,  heb ik haar ook echt gestuurd. Sindsdien zijn we pennevrienden. En we hebben afgesproken dat we mekaar binnenkort zien voor een etentje. Rudi De Kerpel, een boekenvriend van me, stuurde me naar aanleiding van het stukje, een mail met de vraag waarom ik geen recensie op Bol.com plaatste. Er st … Read More […]

 4. O N W A A R S C H I J N L I J K! ik val gewoon uit mijn zetel als ik dit lees… en zeggen dat ze van plan zijn naar België te komen. Dat wordt dan ook een probleem als ze een biografie van onze toekomstige premier willen verkopen … 😉

 5. Misschien kennen ze in NL het woord jeanette niet? Kan je dat gebruiken. #cynisme

 6. Ik heb hierover getwitterd en kreeg reactie van Bol.com: @erikdams We hebben je weblog gelezen en willen je graag helpen. We komen hier vandaag op terug.

 7. @ ALLEN: ook bericht op Twitter van een aantal NL journalisten gepost (Volkskrant, HPDeTijd, NRC) alsook naar Henk Krol van de Gaykrant nederland.

 8. Simpel: bestel het prachtige boek ‘Homoheks, lieve homoheks’ in een holebi-shop – voorbeeld Hephaestion in Gent – en de kous is af. Het lukt ook online: http://www.hephaestion.be

 9. Hahaha! ‘Vanwege grote drukte ben ik helaas niet eerder in staat geweest om op uw vraag te reageren. Mijn excuses hiervoor.’
  Deze frase kreeg ik standaard ook telkens ik per mail contact nam met bol. Om hun drukke leven wat te verlichten heb ik besloten ik mijn boeken elders te kopen.

 10. Ik begrijp de kant van bol.com volledig, toch merk ik een basis denkfout. Zolang iemand om-het-even-welk-woord als een scheldwoord identificeert, versterk je door die actie het stigma op dat woord en vereng je het naar een negatieve connotatie.

  Censuur is altijd al taboe geweest – zeker binnen de schrijverswereld – dus hier stel ik twee duidelijke vragen naar de boekhandel bol.com toe: ‘wilt u bewust meewerken aan de stigmatisering van homo’s, lesbiennes of andere bevolkingsgroepen?’ en ‘wanneer u de stigmatisering uit de wereld zou willen, is het dan niet wijzer eerst je eigen denkmethodes onder de loep te nemen en daar consequent naar te handelen?’.

  De stigmatisering van woorden is – door de hele geschiedenis – heel vaak ontstaan door het in een taboesfeer te plaatsen. (Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse ‘wijf’ en het Engelse ‘wife’ of Duitse ‘weiblich’. Oorspronkelijk was dit heel neutraal.) En terwijl homo of homoseksueel voor geen enkele homoseksuele medemens een taboesfeer kent, durf ik mij de vraag te stellen bij wie die angst, de twijfel of de zelfcensuur werkelijk hangt. Wees a.u.b. niet bang voor een goede neutrale benaming. Ik hoop dat u begrijpt.

  Bol.com – ik luister ook graag naar uw reactie.

  Vriendelijke groet.

 11. Of hoe je met een ‘customer service’ antwoord jezelf als bedrijf bepaald geen dienst bewijst.

  Als ‘homo’ een scheldwoord is dan wordt de biografie van de voormalige Amerikaanse vice-president Dick Cheney binnenkort helemaal niet verkocht op de site.µ

  Tip voor bol.com: wees iets sneller met de verontschuldigeingen dan de collega’s van ING.

 12. Shit, piss, fuck, cunt, cocksucker, motherfucker, tits, fart, turd, and twat is een terechte reactie
  http://www.onraad.com/index.php/nieuws/11-resist/17-geen-homo-bij-bolcom

 13. Wat een Belachelijke redenering?
  Homo een scheld woord? er zijn er die er fier op zijn..remember the Gay Pride in het Nederlands vertaalt HOMO TROTS!

 14. Zoals telefonisch besproken vinden wij het heel vervelend dat de review niet is geplaatst. Het is niet onze bedoeling om bepaalde reviews uit te sluiten.
  Wij gaan er alles aan doen om deze procedure aan te passen zodat dit soortgelijke reviews worden bekeken en niet automatisch geweigerd worden. Bij een positieve insteek worden deze alsnog geplaatst.

  Wij hopen je hiermee van dienst te zijn.

 15. @bol.com Bedankt voor het telefoontje. Fijn dat reviews met een positieve insteek alsnog hun weg naar de lezer vinden. Dit boek is een absolute aanrader : De Conversation Manager van Steven Van Belleghem.

 16. […] een e-mail naar de klantendienst van de online boekhandel. Volgens het relaas dat hij op z’n blog schreef, werd daar bevestigd dat het woord “homo” niet in een recensie mag verschijnen. […]

 17. […] Bol.com lust “scheldwoord” homo niet, ondervond Jean Philip De Tender. Zijn blogpost daarover werd geretweet en gereblogd, wat resultaat […]

 18. Heel goed. Aanpassen, dat filter! Applaus voor u, meneer De Tender!

 19. […] Vooral gezien de titel van dit boek nogal bizar dat recensies bij Bol.com klaarblijkelijk het woord ‘homo’ niet mogen bevatten. Zie de oorspronkelijke blog. […]

 20. […] The busiest day of the year was August 13th with 1,422 views. The most popular post that day was geen “homo” bij bol.com. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: