olifantenmarketing

De geboorte van een dier, zelfs een exotische Aziatische olifant, is op zich geen wereldnieuws. Het is een fait divers. Dat klopt ! En toch ! De Zoo (van Antwerpen) haalde met de geboorte van Kai-mook de wereldpers 18 maanden lang. Wat maakte deze geboorte dan anders ? Eenvoudig een nieuw commercieel beleid dat een ‘droom’ had, de bereidheid om met beperkte resources een professionele marketing los te laten op een pakket onzekerheden, ja zelfs risico’s; dat heeft hier het verschil gemaakt.

– Linda Van Elsacker, directeur R&D, KMDA

We zijn met Eén en Ketnet vriend aan huis bij het KMDA, de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, beter bekend als de Zoo en Planckendael. Beide zijn een wereld vol verhalen en die komen we graag vastleggen.

Toen er een paar jaar geleden een commerciële directeur werd aangesteld om de belangen van het KMDA aan te zwengelen waren we er als de kippen bij om haar te ontmoeten. Ze was vrouw, had voor Coca Cola in de States gewerkt en sprak (toen) nog met een Amerikaans accent. Een dierentuin marketeren en dan nog door een Coca Cola-adept ?! Je moet lef hebben. Ze zal het vast niet makkelijk gehad hebben in het begin, maar ze zal intussen elke tegenstaander overtuigd hebben.

Waarom is marketing een vies woord, denk ik dan ? Er is toch niks verkeerd met iets naar-de-markt te begeleiden ?

Toch wel ! Veel hangt af van de intentie. Dat de finaliteit van marketing winst maken is – of dat nu financiële of emotionele winst is – is een feit. Maar hoe je daartoe komt kan op meer dan één manier gerealiseerd worden. Het veel gebruikte authenticiteit komt dan naar boven. Ik ga hier niet opnieuw de analyse van het woord doen, maar feit is dat Anja met haar olifant, Kai-Mook, daar een prachtvoorbeeld van is.

Het boek leek me eerst niet de moeite waard om te kopen, maar omdat ik Anja ken heb ik het dan toch gedaan. En ook het boek heeft me verrast. De (live)geboorte, de tienduizenden bezoekers, de speciale bierkes, … waren me bekend maar ze legt in het boek van naaldje tot draadje uit hoe ze dat kadert in het hoger belang van de missie van de zoo : natuurbehoud.

Anja leert ons in het boek het échte ABC van de marketing. Zijn noemt dit het ABC van de menselijke motivatie : authenticiteit, belonging en contribution. Ik citeer even :

Authenticiteit als intentie :

Ik geloof sterk in de kracht van goede intenties. De nobelheid van je bedoelingen bepaalt in grote mate je mate van succes. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het doel dat je wilt bereiken altijd gerechtvaardigd is wanneer je bezield bent met goede intenties. Het doel heiligt niet zozeer de middelen, de middelen heiligen vooral het doel.

Belonging of nieuwe herinneringen scheppen en samen beleven :

De mens is een sociaal wezen. Het verlangen om te behoren tot een groter geheel zit in ons DNA. De lijm van de traditionele gemeenschappen, zoals de Kerk, het dorp en de school, kleeft niet meer. Grenzen zijn vervaagd, waarden van gisteren zijn vandaag niet meer absoluut.

Merken, mensen en verenigingen vormen nu nieuwe gemeenschappen in een virtuele wereld in plaats van op het klassieke marktplein. Als is er één belangrijk verschil met vroeger : de gemeenschappen groeien door toedoen van de mensen zelf.

Contribution, want ieder wil zich nuttig voelen.

Ieder mens wil zich nuttig voelen. Door het verschil te maken geven we betekenis aan ons leven. Zinloosheid is de moeder van de wanhoop, zingeving de vader van een gelukkig leven.

Het zou misschien goed zijn om Anja eens op een aantal andere sectoren of bedrijven los te laten !

Eén reactie op “olifantenmarketing”

  1. […] het boek “Olifantenmarketing” van Anja Stas staat deze opmerkelijke foto. Het onderschrift zegt niet veel meer dan dat dit om […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: