iPad lezen en schrijven

Ik heb me zo’n iPad gekocht. Ik wilde er al lang één kopen en het feit dat ik nog wat kosten moest maken, kwam net op tijd.

Het is geweten, ik ben een tv-maker die véél leest. En ik  wil dat ook zeer graag, veel lezen. Als ik moest kiezen tussen sex opgeven of boeken opgeven, wel dan … hang ik dat niet aan je neus.

Het  leuke aan de iPad is dat het gewoon je interesses versterkt. Wie graag met muziek bezig is,  krijgt nog meer muziek. En wie graag leest, krijgt nog meer leesvoer.

Mijn iPad is een week oud en ik zit al in de fase dat ik geen krantenwinkel meer binnenstap. Ik lees mijn nationale en internationale kranten en magazines online. En ik moet er mijn bed niet eens voor uit. Met boeken heb ik nog een ambigue relatie. Ik lees wel eens online, maar de verleiding om via Bookdepository of Amazon een pakketje te ontvangen blijft groot. Die liggen daar dan te blinken om gelezen te worden. Maar ik ga niet flauw doen. De CD’s heb ik afgezworen. Ook boeken zullen ongetwijfeld veel selectiever in de kast belanden.

Wat me nu heel erg bezighoudt is HOE we in de toekomst zullen lezen én schrijven. Het blijft heel erg zoeken naar een nieuwe grammatica. Met de komst van televisie was de eerste Vlaamse soap “Schipper naast Mathilde” niet meer dan de captatie van een toneelstuk. Er was niet eens een grammatica om fictie naar televisie te vertalen.

De meeste online kranten en magazines zijn nog een bijna letterlijke kopie van het gedrukte. De vertaling gebeurt 1-op-1 of bijna 1-op-1. Het enige verschil zit in het uitvergroten, aanklikken en horizontaal of verticaal scrollen. Het eerste nummer van Project is wat dat betreft een eyeopener maar géén revolutie. Die moet nog komen. Misschien is het wat dat betreft uitkijken naar de eerste exclusieve online krant van Murdoch.

In menig van mijn discours komt het rechterbrein naar boven. Ik pleit vurig voor méér rechterbrein, maar de wereld draait op een evenwicht tussen linker- en rechterbrein en vooral in het kunnen switchen tussen of combineren van de beide. Mijn boek was voor mezelf een goeie oefening in het zoeken naar een nieuwe grammatica.

Ik zit in de fase dat ik aan een nieuw boek wil beginnen. Ik zou het kunnen schrijven en vertalen naar een online versie zoals dat met de meeste e-boeken gebeurt. Of ik kan het meteen schrijven in een taal én een grammatica die rechts-links, print-online, verhaal-beleving, … met mekaar combineert.

Het moet engaging, involving en inspiring zijn. Zoals ik het nu aanvoel zal het meer een project dan een boek zijn.

Maar bij wie moet ik nu aankloppen ? Bij een uitgever, een online guy, … ? Who ? Tell me !

15 reacties op “iPad lezen en schrijven”

 1. Ik ben ook overgeschakeld. De kranten, fotomagazines, noem het maar op. Wederhelft die als een razende boeken koopt en het toestel voor zich houdt.
  Maar vandaag moest ik schilderen, en zo’n ipad op de grond tegen verfplekken in plaats van krantenpapier is toch niet je dat!

 2. @Mike Je kan er ook nog geen vis in verpakken. Maar dat komt nog wel. 😉

 3. Vrijdag voor De Morgen een artikel geschreven over de iPad-only publicaties van Murdoch en Branson. Conclusie: content blijft king. Het wordt een echte uitdaging om de mogelijkheden van de iPad optimaal te benutten, op een manier dat de inhoud blijft primeren. De gebruiker mag niet worden “afgeleid” door al die (soms ronduit nutteloze) features, zoals nu het geval is bij een aantal iPad-publicaties.

  En als ik even de realist mag uithangen: ik denk dat de (Vlaamse) markt op dit moment nog te klein is voor een iPad-only publicatie. Zeker als je je niet wil blauw betalen. Maar de combinatie print-online-iPad, daar zie ik wel wat in. Blijf pionieren! Ik zal de eerste zijn om het te kopen 😉

 4. Opvallend idd dat t vandaag quasi 1op1 kopies zijn van hun papieren tegenhangers. Spijtig want in realiteit kan je er daardoor minder mee dan oldscool boeken (gemakkelijk aantekeningen maken, snel doorbladeren,…) én ook minder dan met online webcontent (delen,…) IDEO’s visie op het boek van de toekomst is vanuit dat oogpunt ontzettend inspirerend. http://vimeo.com/15142335 Als je dat filmpje nog niet zou gezien hebben, echt een aanrader.

 5. Tegenwoordig is het antwoord op de vraag “heb jij dat boek gelezen” vaak: “ik heb de TED video gezien.” 🙂

  Ik volg: Ik heb het zelf heel moeilijk met brokken tekst. Ik wil de basis ideeën kennen. (non fictie) Geef mij maar een gemengde visuele aanpak. De boekjes van Paul Arden zijn leuk.

  Check eens wat iPad magazines. De Goedele is een leuke poging, maar Wired of het project van Virgin zijn beter.

  En qua lezen: de Kindle. Amazing…

 6. Over die 1 op 1 kopies, inderdaad waar voor De Standaard, De Tijd en De Morgen. The Times (30 dagen gratis abonnement na installatie, fyi) toont video van Sky en heeft interactieve kruiswoordraadsels en presenteert zich tenminste niet als een slechte fotokopie van de papieren versie. Spijtig genoeg (nog) geen Sunday Times!
  DI magazine is een magazine (enkel iPad) die precies de goede weg opgaat (1e issue gratis).

 7. driesvannieuwenhove Avatar
  driesvannieuwenhove

  -Een Ipad , Al ben ik “jong” (en) voorstander van pen en papier , sta me toe het typ en computer te noemen ben ik er sterk van overtuigd dat de ipad(-generatie) iets is dat naar de toekomst toe net zoals de computer een onmisbaar (multifunctioneel) iets zal worden (stel je voor , een wereld -!-zonder-!- computer ) Ach , ik schaf hem ook aan binnen een kleine maand.

  -Als je nu al spreekt over een (nieuw) boek , sta ik al ‘heet’ het te lezen. Laat het inspirerend zijn , rechterbrein.
  Maar moest je mij laten kiezen , Lannoo zal je wel willen ontvangen 🙂

  Dries Van Nieuwenhove

  ps. Mijn website is nog niet klaar

 8. Misschien kan http://www.designing-media.com/book.php een beetje inspiratie geven

 9. @Marijke Ik heb het boek inmiddels besteld.

 10. Dries Van Nieuwenhove Avatar
  Dries Van Nieuwenhove

  Om je een richting in te sturen op de vraag van HOE
  we naar de toekomst toe lezen en schrijven , denk ik dat
  je die vraag beter behandeld in de ogen van de jeugd.
  Zij zijn het ten slotte dat binnen X aantal jaren dergelijke
  beslissingen zullen moeten nemen.

  Dus …

 11. Ging context niet belangrijker worden dan content? Je zegt het zelf al: een boek, dat zal niet ‘genoeg’ zijn. Je noemt het: een “project”. Whatever, ik #durftevoorspellen dat je volgende ‘anders’ wordt.

 12. […] paar blogposts terug was ik me aan het bezinnen hoe mijn volgende boek er zou moeten uitzien en of het nog wel een boek zou moeten zijn. Marijke gaf me een goeie leestip : “Designing […]

 13. […] paar blogposts terug was ik me aan het bezinnen hoe mijn volgende boek er zou moeten uitzien en of het nog wel een boek zou moeten zijn. Marijke gaf me een goeie leestip : “Designing […]

 14. Misschien heb ik een antwoordje op de vraag bij wie je kan aankloppen… 🙂

  Mijn naam is Steven Bogaerts, en in België en Nederland ben ik een thrillerauteur. Zelf ben ik, in alle eerlijkheid nogal een Apple-fan. Het gebruiksgemak, samen met de gratis App iBooks, is ongekend. Zo heb ik m’n eigen thrillers al deels ter beschikking gesteld als e-boeken.

  De vraag van lezers die je altijd vreest: “Ja maar, Steven, waar kan ik dat boek van u nog krijgen? Die laatste is echt leuk, maar ik wil beginnen bij het begin..” Of deze uitspraak van een uitgever aan een beginnend schrijver: “Neen, sorry, u schrijft zeer goed, maar het genre dat u schrijft is niet commercieel genoeg om rendabel te zijn om uit te geven. Toch wens ik u veel succes.”

  Zelf heb ik een oplossing proberen te maken voor dit alles: http://www.boekboek.com was hierop het antwoord: Het is zo handig als je met de volgende Boekenbeurs of wanneer je in een winkel zit te signeren rustig kan zeggen: “Al de vorige boeken zijn beschikbaar op BoekBoek”.

  Ook kan je je eigen lezers een service bewijzen: koop een kwaliteits-e-boek, zonder beperkingen, voor een tenminste réalistische e-prijs. Op onze Facebook-pagina krijgen we alvast positieve feedback op deze positiename: gun de lezer z’n vrijheid en hij respecteert je.

  En wat is mijn standpunt over DRM? DRM staat voor “Digital Rights Management”. Eigenlijk gaat het niet over jouw wettelijke rechten als consument, maar over een inperking van jouw rechten als lezer door een derde partij. Doel? Illegaal kopiëren vermijden door de industrie… Apple had oorspronkelijk in iTunes op hun muziek een zware DRM-beveiliging. Onder de druk van klanten liet Apple begin 2009 de DRM-beveiliging vallen op muziek. Hopelijk leert de boekenindustrie dit ook, net zoals wij al met BoekBoek dit doen. Respecteer je lezer.

  Mijn persoonlijke lievelingsmanier van boeken te lezen is tweevoudig: iPad voor de luxe, heerlijk dat backlight, en voor lange tijd zonder stroom ben ik ook een extra e-ink-e-reader in de winkel gaan halen: de Sony TRS-P2. Een leuk dingetje, maar wel beperkter als je een luxe-ding zoals een iPad gewoon bent 🙂

  In elk geval, in onze lage landen staan we nog aan de wieg van de e-boeken. Benieuwd wat de toekomst brengt.

  1. Bedankt, Steven. Interessante site.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: