doodgraag leven

Begin deze week kreeg ik een sms-berichtje van Kobe. Om me te melden dat Maria overleden was. Maria was tot voor kort de laatste overlevende van de reeks Doodgraag Leven.

Bij presentaties in het buitenland spreek ik steevast over In Godsnaam, De moeder van mijn dochter, 0032, … en Doodgraag Leven.  Meteen na het berichtje van Kobe deze foto uit die presentaties terug opgezocht.

De foto opgezocht. En moeten slikken.

Het idee om Doodgraag Leven te maken moet vier jaar geleden ontstaan zijn. Een collega liet me weten dat ze kanker had en ik stond met mijn grote mond vol tanden. Kanker is taboe, dacht ik, en daar kan televisie misschien iets aan doen. Respect voor wat deze mensen toonden. Maar evenzeer respect voor diegenen die het niet kunnen verkroppen en zich opsluiten ver weg van de media.

Ik heb deze foto vaak getoond en toch is het onwezenlijk dat op Kobe na, iedereen overleden is. Je weet dat het komt, maar nooit ben je er op voorbereid.

Dat komt hard aan. Voor de familie. Maar ook voor de televisie-ploeg die het allemaal van dichtbij meemaakte.

Soms is het maar goed dat we een beetje triestig worden.

2 reacties op “doodgraag leven”

 1. Knap J.P. dat je ook kiest voor de moeilijke verhalen. Binnen mijn job ben ik elke dag bezig om moeilijke verhalen te verwerken en opnieuw te kaderen in gezinnen. Een T.V. programma is soms een grote steun voor deze mensen. Ik hoop in 2011 meer van dat !

 2. Dag Jean,

  Thanks,voor de mooie wijze woorden.
  Inderdaad er is een mooie band gegroeid, dat ieder zo dichtbij stond, had ik nooit verwacht.
  Ik dacht, die mensen doen hun werk, hebben er zelf voor gekozen, een programma te maken over palliatieve kankerpatienten.

  Kan je zeggen voor Kim was het een pracht kans, om al zijn frustraties een plaats te geven.

  Klinkt raar maar is fijn zulke reactie te lezen, wetende dat er vele leven is ook achter het tv kastje.

  Martine (mama van Kim Gosselin)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: