the world book of happiness

Ik had deze week een meeting op het ministerie van onderwijs. Leo Bormans, de hoofdredacteur van Klasse, zat mee aan tafel. Daar was ik blij om want ik zit midden in zijn boek “Geluk. The World Book of Happiness”. Het boek is een wereldwijd succes met vertalingen in ondermeer het Frans, Engels, Duits en Chinees.

Voor sommigen is “happiness a cigar called hamlet”, een Britse reclameslogan uit de jaren ’90 die er in mijn jongere jaren werd ingeklopt. Voor de meesten echter is geluk iets anders. Maar wat dan ? Bormans benaderde internationaal de honderd knapste onderzoekers met de vraag hun wetenschappelijk werk in maximaal duizend woorden samen te vatten als een boodschap aan de wereld. Dat resulteerde in een lijvig, knap uitgegeven werk. De zoektocht naar de betekenis van geluk, levensvoldoening, subjectief welbevinden is wel degelijk een wetenschap beter bekend als positieve psychologie.

Verwacht nu niet dat het boek je hét antwoord geeft, dat je leven van de ene dag op de andere zal doen omslaan. Het is geen kookboek. In totaal krijg je samengevat zo’n 300 sleutels-tot-geluk en dat zijn er verdorie een pak. Genoeg om door het bos de bomen niet meer te zien. Maar, ik denk dat iedereen er zijn paar sleutels moet uithalen.

Dit is wat ik er van onthoud :

– Geluk krijg je deels bij je geboorte mee. Wie in een welvarende maatschappij in het leven stapt, heeft al minstens de helft van zijn portie geluk mee.

– Geluk zit in je zelf. De sleutels tot geluk heb je zelf in handen. Gelukkig zijn is een ingesteldheid.

– Tot slot : geluk zit in je relatie met anderen omdat geluk geven en krijgen is met je vrienden, familie, collega’s, partner, …

Het boek gaf me veel stof tot nadenken en een portie

Eén reactie op “the world book of happiness”

  1. prachtig boek! i love it! mensen moeten gelukkig zijn in hun leven en dit boek zegt daar alles over!!! xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: