echt volgens guillaume

Authenticiteit houdt me al lang bezig. Ik heb er veel boeken over gelezen.  Tot ik besefte dat ze helemaal niet over authenticiteit gaan. Ze gaan over méér : méér verkopen, méér hebben, méér krijgen, … méér méér. Daarom ook dat ik al langer ‘authentieke authenticiteit’ predik.
Ik heb even geaarzeld of ik het boek van Guillaume Van Der Stighelen wel zou kopen. Wat gaat een reclameman me nu diets maken over het onderwerp. Maar ik had ongelijk : dit is een écht boek. Echt waar !  ‘Echt’ vind ik ook zo’n veel mooier woord dan ‘authenticiteit’.
Van Der Stighelen vertelt een stukje van zijn leven en filosofeert en cours de route over wat echt belangrijk is. Een ware eyeopener.

Ik zou het boek oneer aandoen als ik het hier zou samenvatten. In iBooks heb ik een paar quotes aangestipt. Daar wil ik bij een volgende meditatie verder over nadenken.

Het streven naar rust zorgde ervoor dat de mens nooit rust kende.

Wie God zoekt, loopt best eens een week of zes door de woestijn, dan kom je jezelf tegen. Dat is hem. God.

Alles had een oorzaak, en die oorzaak was de mens.

Zo werd het piekeren uitgevonden. Het feit dat de mens zich bewust werd van de invloed die zijn zelfgemaakte keuzes hadden op het verdere verloop van zijn leven en dat van anderen, schiep het denkbeeld dat de toekomst kon bestuurd worden.

Ga weg van wat je zoekt en je zult het vinden. Loop weg van de waarheid en ze zal je achtervolgen. Wat een prachtige paradox. Je vindt de waarheid niet, de waarheid vindt jou wel.

Het kwam doordat  mensen er al die jaren meer en meer van overtuigd waren geraakt dat ze in een onechte wereld leefden. Met onechte producten, onechte dromen en onechte gevoelens. Zo erg dat ‘echt’ marktwaarde kreeg.

De mens snakte naar echtheid maar consumeerde illusie.

“Echt”, Guillaume Van der Stighelen, Lannoo, 2012.

4 reacties op “echt volgens guillaume”

  1. […] ‘Ik heb even geaarzeld of ik het boek van Guillaume Van Der Stighelen wel zou kopen. Wat gaat een reclameman me nu diets maken over het onderwerp. Maar ik had ongelijk : dit is een écht boek. Echt waar !  ’Echt’ vind ik ook zo’n veel mooier woord dan ‘authenticiteit’. Van Der Stighelen vertelt een stukje van zijn leven en filosofeert en cours de route over wat echt belangrijk is. Een ware eyeopener.‘ Lees hier het vervolg van de recensie door Jean Philip DE TENDER […]

  2. Ik ontving uw blogstukje via een leidinggevende van SPES, die mee de Maand van de S. inrichten. Jammer dat u wel zo positief bent maar niet meer in uw eigen woorden toelicht waarom. Ik heb zelf een kritische brief aan Knack gezonden na het lezen van het interview met Van Der Stighelen. Hij blijft in mijn ogen toch een reclameboer. Hij pleit er onder meer voor om je als mens met de stroom van de massa te laten meevoeren. Dat gaat in tegen de levenswijze en -wijsheid van alle grote morele figuren. Hij lijkt me ook ongelofelijk sterk exponent van de hedendaagse comfort- en gemakscultuur. Zo redeneert hij in het interview dat multiculturele contacten meer inspanning vergen, en dat we die droom van samen leven met andere culturen dus best opgeven, “want inspanning is slecht”! Ongehoord! Natuuriljk is het tegendeel waar. Geen intellectuele of artistieke creatie zonder inspanning. Tegen de weerstand ingaan, dàt bouwt identiteit en humaniteit op. Zoals sport doen je spieren opbouwt. Eynichel, directeur van SPES heeft critici zoals ik een tekstje bezorgd om de keuze van een reclamemaker als auteur van het boek van de Maand van de S. te verantwoorden. Ik blijf kritisch. En ik verneem kritische, teleurgestelde geluiden van mensen die ik hoogacht, over de inleidende dag in Gent. Een van hen is Oscar Van den Boogaard in zijn column van De Standaard van donderdag. Uw tevreden standpunt is dus niet evident. Een deel van de quotes die u citeert vind ik ook niet overtuigend noch diepzinnig. Met vriendelijke groet, Stefaan Hublou Solfrian, Leuven

  3. Hi Stefaan, ik nodig je uit om het boekje zelf eens te lezen. Het gaat namelijk niet over “om je als mens met de stroom van de massa te laten meevoeren”. Je laten leiden door meningen van anderen, ook recensies die je hoogacht, is echter precies dat. Neem het boekje eens echt vast, ik heb het echt met plezier gelezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: