what are friends for ?

How many friends do you really need ? As many as fill an address book ? As many as you can count on the fingers of two hands ? If you’ve grown up with the kind of parents I had, then your friends are your family. But friendship isn’t like a blood relationship, it morphs and changes according to the times. Friends are conduits to exploring the moment to the full, they take you places you would never have got to alone … and then the time arrives when friends become baggage, and the painful process starts of gradually shedding them to make room for new acquaintances, new experiences, new challenges and new delights to enjoy.

Janet Street-Porter, Fall Out, Headline, 2006

Unknown

Janet Street-Porter is een bijzonder madame. Of moet ik zeggen een bijzonder wijf. Iemand waar ik erg naar opkijk. Ik heb ze ei zo na ontmoet toen ik als jong redacteur me aanbood als stringer voor het BBC-programma Network 7. Vandaag is Street-Porter een wijze mevrouw die de bohemian sixties overleefde en anno 2013 nog steeds een influencer is. Excuse me my English, maar het bekt zoveel beter als het Vlaams.

Ze heeft een resem boeken geschreven die het relaas brengen van een deel van haar leven en “Fall out. A memoir of friends made and friends unmade.” is er eentje van.

Geen goed boek, laat ik daar meteen duidelijk over zijn. Veel prietpraat en weinig zeggende details over haar leven. Maar ze begint met zo’n pagina die me aangrijpt. How many friends do you really need ? …. Friends become baggage … And the painfull process starts of gradually shedding them to make room for new a acquaintances …

Ik herken dat. Ik ken tientallen mensen, heb honderden contacten en amper een handvol vrienden. Ik heb hier vaker gezegd dat ik mijn boekenkast uitdun : niet gelezen boeken gaan er uit. Ik geef ze weg. Net als die boeken die me op den duur niet meer raken en ballast worden. Als ik die waardevolle-boekenkast-van-me overschouw zijn er veel boeken die ik kan missen. Zijn er weinig exemplaren waar ik voor ga vechten. Op een paar pareltjes na … En zo gaat het ook met die contacten … en die vrienden.

Ik heb de afgelopen maanden het noodlot zien toeslaan bij een paar van die vrienden. Ik brand kaarsen voor ze. Ze zijn mijn boeken die ik voor niks wil missen of weggeven. Dat zegt ook die andere klassedame, Dione Warwick :

images

Keep smiling, keep shining
Knowing you can always count on me, for sure
That’s what friends are for

For good times and bad times
I’ll be on your side forever more
That’s what friends are for

5 reacties op “what are friends for ?”

 1. Ik vind Porter een “inverted snob”. Als je het ongeluk hebt om uit een gegoede familie te komen, kan niks wat je zegt maar enigzins de moeite zijn.

  Tijdens de laatste Room 101 schaamde ik me in haar plaats…

 2. Je maakt wel een heel goede vergelijking van de relatie met vrienden tot de relatie met boeken. Welke boeken je graag hebt zegt veel over je persoonlijkheid, meer dan je op een andere manier kan tonen. Hetzelfde geldt ook voor je dichte vrienden, ze zeggen ook iets over wie jij bent.
  En net als een boekenkast verandert ook je vriendenkring.

  Je hebt zo’n bekende quote van Jim Rohn “You are the average of the 5 people you spend most time with.” Ik denk dat dit wel klopt. En ik denk ook de top 5 van boeken die je het liefst hebt of je het meest beïnvloeden ook iets zeggen over wie je bent.

  Het is alvast een leuke theorie.

  1. Glenn, quote is so true. Wie zijn jouw vijf beste vrienden ?

   1. Die vraag is eigenlijk niet zo makkelijk te beantwoorden. Er is bij mij een verschil tussen de mensen waarmee ik het meest tijd spendeer en men beste vrienden. Alhoewel dat natuurlijk sterk samenhangt. Het hangt ook af van op welk moment in je leven je die vraag beantwoord. Er zijn mensen die je misschien maar een paar keer per jaar ziet maar echt heel goede vrienden zijn. Als je ze ziet is het net alsof je ze de dag ervoor nog gezien had. Dit kunnen bijvoorbeeld vrienden zijn die je vroeger heel vaak zag maar daarom nu niet perse zoveel tijd mee spendeert. Of mensen die je op reis leert kennen. Dit zijn dan niet perse beste vrienden.
    Ik heb eigenlijk een echt een lijste getiteld “Key people in my life”. Dit zijn de mensen die mij het meest beïnvloedt hebben of waarme ik een heel nauwe band heb of heb gehad.
    Het is eigenlijk echt een lastige vraag om goed te beantwoorden. Het antwoord hangt ook af van de interpretatie.
    De 5 beste vrienden over je hele leven tot nu toe of je 5 beste vrienden op dit moment in je leven? Het is hoe dan ook wel interessant om daar eens bij stil te staan, vandaar dat ik ook zo’n lijst bijhoudt.
    Hoe zou jij die vraag zelf beantwoorden?

 3. Die vraag is eigenlijk niet zo makkelijk te beantwoorden. Er is bij mij een verschil tussen de mensen waarmee ik het meest tijd spendeer en men beste vrienden. Alhoewel dat natuurlijk sterk samenhangt. Het hangt ook af van op welk moment in je leven je die vraag beantwoord. Er zijn mensen die je misschien maar een paar keer per jaar ziet maar echt heel goede vrienden zijn. Als je ze ziet is het net alsof je ze de dag ervoor nog gezien had. Dit kunnen bijvoorbeeld vrienden zijn die je vroeger heel vaak zag maar daarom nu niet perse zoveel tijd mee spendeert. Of mensen die je op reis leert kennen. Dit zijn dan niet perse beste vrienden.
  Ik heb eigenlijk een echt een lijste getiteld “Key people in my life”. Dit zijn de mensen die mij het meest beïnvloedt hebben of waarme ik een heel nauwe band heb of heb gehad.
  Het is eigenlijk echt een lastige vraag om goed te beantwoorden. Het antwoord hangt ook af van de interpretatie.
  De 5 beste vrienden over je hele leven tot nu toe of je 5 beste vrienden op dit moment in je leven? Het is hoe dan ook wel interessant om daar eens bij stil te staan, vandaar dat ik ook zo’n lijst bijhoudt.
  Hoe zou jij die vraag zelf beantwoorden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: