design hotels, made by originals

When guests leave, I want them to feel that they have just left a magical place full of stories.

– Kasemtham Sornsong, The Library, Thailand Koh Samui

Design Hotels, made by originals.

Ik reis graag. Om nieuwe plaatsen te zien, om terug te komen naar vertrouwde plekken, … maar ook om hotels te ontdekken. Een bijzonder hotel in goed gezelschap bepaalt het succes van die reis. En ook als ik thuis ben, dan kan ik wegdromen door te surfen op sites als Tablet Hotels of Design Hotels.

Passion comes from experiences and I’ve had such incredible experiences in my life.

– Carol Kolozs, Rosas & Xocolate, Mexico Merida

Hotels zijn er in allerlei maten en vormen. Het zal je niet verwonderen dat ik vooral gepassioneerd ben door hotels-met-een-verhaal. Hotelketens hebben zelden zo’n verhaal en dus mijd ik ze als de pest. Tot voor kort zocht ik vooral hotels met een verleden. De (Small) Leading Hotels of the World zijn daar een goed voorbeeld van. Tegenwoordig kijk ik vooral uit naar nieuwe projecten.

We’ve managed to keep locals in the mix. I always think it’s a bit sad when hotels become tourist ghettos.

– Rosa Maria Esteva, Omm, Spain Barcelona

Er zijn weinig sectoren waarin zoveel passie zit als in de hotelbranche. Deze zomer, op reis, botste ik op het boek “Design Hotels, made by originals” van Ken Baron in opdracht van Designhotels.com. Deze keer geen promo, maar interviews met nieuwe spelers op de markt, die stuk voor stuk een uitgesproken visie hebben op het vak en daar ook naar handelen.

Entering the Sezz is not like going into someone’s home; it is going into someone’s world. But this someone is very particular. He has an imagination, a set of values, a way of perceiving the world.

– Christophe Pillet, Sezz, France Paris & Saint-Tropez

Opvallend aan de nieuwe lichting hoteliers is dat ze zich zo niet willen noemen. Ze hebben vaak een totaal andere achtergrond en trekken personeel aan dat niet per se daarvoor is opgeleid. Ze zijn erg begaan met de buurt en het lokale. Ze vestigen zich meestal in niet toeristische wijken en zetten de deuren open voor niet toeristen. Buurtbewoners zijn even belangrijk als clientèle en dragen bij tot de sfeer van het hotel. En ook de gebouwen waarin ze huizen werden getekend door architecten die nooit eerder een hotelplan openvouwden. Lokale design, cultuur, kunst, muziek en eten inspireren het concept.

First, I am interested in these places as a cultural project. Second, I am interested in giving prosperity to a community. Third, I want to create something very beautiful.

– Daniele Kihlgren, Sextantio Albergo Diffuso, Italy Matera

Naast het boek is er een leuke site madebyoriginals.com die perfect deze passie illustreert.

“Design Hotels, made by originals”, Ken Baron, Design Hotels, Berlin, 2011.

180011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: