art & queer culture

Het is lang geleden dat ik nog boeken kocht onder de noemer ‘art’ en ‘queer’. Ik ben dan ook geen 20 meer en niet langer op zoek naar m’n identiteit. Maar toen kwamen een aantal boeken en films me goed van pas. Zoals de boeken van Dominique Fernandez, Pascale de Duve, E.M. Foster, … En films als “Maurice”, “Four weddings and a funeral”, … Zelfs de televisiereeks “Dynasty”. Ze gaven me een inkijk in een wereld die (nog) niet de mijne was.

Intussen staan die boeken geparkeerd in één van die vele kasten en inmiddels werden ze vergezeld door tal van andere boeken, die de labels ‘queer’ en ‘gay’ niet dragen.

Art-and-Queer-Culture-book-9780714849355-0714849359

Toch kon ik niet weerstaan aan dit mooie door Phaidon uitgegeven boek, “Art & queer culture” van Catherine Lord en Richard Meyer. Samen geven ze een overzicht van de homokunst van 1885 tot vandaag. En dat is best interessant. Tal van bekenden passeren de revue zoals Robert Mapplethorpe, Keith Haring, Tom of Finland en Francis Bacon, maar evenveel onbekenden maken hun opwachting. Dat maakt deze anthologie interessant.

Het werk dat me evenwel het meest raakte dateert uit 1927 en is een klassieker. “The Kiss” van Federico Garcia Lorca.

For the poet and playwright Federico Garcia Lorca, the act of drawing was as important a means of thinking as that of writing. In his earliest sketches, Lorca theatricalized the pain of women who desired men. He moved on to melancholic, tender drawings of elongated clowns, sailors  and bullfighters. In this representation of a kiss, Lorca plays with doubling, even tripling, as a means to create both distance and intimicacy. The superimposition of the two heads in this painting align to delineate a kiss, while a third perhaps suggests a shadow or the presence of an onlooker. Following a tempestuous affair with Salvador Dali in het 1920s, Lorca was executed by Franco’s troops outside Granada in 1936, not only for his politics but also for his homosexualtity.

Unknown-1

“Art & Queer Culture”, Catherine Lord & Richard Meyer, Phaidon, London / New York, 2013.

In het musée d’Orsay in Parijs loopt nog tot 12 januari de tentoonstelling “Masculin / Masculin.”L’Homme nu dans l’art de 1800 à nos jours.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: