tussendoor gelezen

Het is mijn ambitie om jaarlijks 50 boeken te lezen. Vorig jaar ben ik geëindigd op 42 en daar ben ik best fier op. En die boeken, de ene al dikker dan de andere, heb ik ook echt gelezen. Een boek niet lezen is een makkelijke keuze. Maar ik heb het moeilijk om boeken half of diagonaal te lezen. Zeker nu ik ook op de iPad lees, is de verleiding groot om sommige niet-fictie boeken gewoon te scannen. En dan ben ik nog ik dubio of ik die boeken wel mag klasseren onder “gelezen” in mijn Shelfari– en Goodreadsoverzicht.

Hier heb ik het nieuwe jaar mee ingezet.

piccolo

Francesco Piccolo schrijft romans, film- en theaterscenario’s en werkt als columnist voor een paar Italiaanse kranten. Een klein, fijn boekje waarin hij de kleine momenten van geluk (en ergernis) van elke dag capteert.

Wanneer mijn vrouw een T-shirt van mij aantrekt.

miauweks

“Miauwkes” van Veronique Puts sluit mooi bij het vorige boekje aan. Ik ken Veronique nu al een paar jaren en ze is een echte poezenliefhebster. Na afloop op de première van de-conference-van-haar-man, gaat het nooit over die vertoning maar over Boris & Jeltsin en over Chatblis & Pernod, respectievelijk onze poezen en die van hun. En dan valt op hoeveel die poezen met mekaar gemeen hebben. Maar ook hoe ze elk van hen hun karaktertje hebben. Veronique weet dit mooi te vatten in dit boekje waarin ze het reilen en zeilen van haar kroost beschrijft. Een poezenfluisteraar, bestaat dat eigenlijk ?

U en ik, kattenliefhebbers, kennen elkaar intussen al zo’n beetje. Daarom neem ik u vandaag mee in vertrouwen. Mag ik op uw discretie rekenen ? Onder ons gezegd : ik denk dat het er dik in zit dat ik ooit zo’n gek kattenvrouwtje word dat met veertig katten leeft. De kans is reëel. Echt waar. Er zijn namelijk aanwijzingen. Ik wil bijvoorbeeld de telefoon niet meer opnemen als Chatblis of Pernod op mijn schoot liggen te slapen.

shankman

Goeie managementboeken kiezen is niet makkelijk. Er zijn de hypes die iedereen leest, maar de pareltjes moet je elders vinden. Ik dacht met “Nice companies finish first. Why cutthroat management is out and collaboration is in.”, van Peter Shankman zo’n pareltje gevonden te hebben. Heus niet slecht, maar het raakt ook weer niet verder dan strategic listening, 360° royalty, good stewardship, ….

hinssen

Van de vele boeken die ik lees, is Peter Hinssen’s boek uit 2010 “Digitaal is het nieuwe normaal. De revolutie is begonnen.” één van mijn vaste naslagwerken geworden. Ik was dan ook erg benieuwd naar de TBWA Hangout van vorige maand waarin hij in avant première en een beetje exclusief zijn nieuwste boek “The network always wins. How to survive in the age of uncertainty.” kwam toelichten. Dit boek sluit naadloos aan op zijn vorige en net dat maakt het sterk. Misschien moet Hinssen ze als een tweeluik uitbrengen.

(…) I believe this to be the single biggest challenge facing corporations today. When I wrote ‘The New Normal’, I was convinced that the rise of the digital, and the fact that technology was rapidly becoming a normality, was a wake-up call for companies, alarming them of a need to pay attention to an age where they would have to communicate with customers in a different way as a result of the abundance of digital communications.

But now I think that digital was only the appetizer. The New Normal is just the foundation for the Age of Networks, a much more fundamental transition in business strategic thinking, in which companies will be confronted with the interplay of network behavior throughout their business, market and workforce.

corresondance

Reinhilde had me dit boek cadeau gedaan. Haar man, Dirk Lauwaert, had er aan meegewerkt en voor een liefhebber van Brussel (wat ik ben) is het een perfect geschenk. “Brussel van de ene eeuw naar de ander. Herfotografie.”, is de subtitel van het boek. Oude postkaarten worden met hedendaagse foto’s opnieuw tot leven gebracht. Je gaat met andere ogen naar Brussel kijken.

En nu begin ik aan mijn volgende boek : “Harvard Square”, de nieuwste van André Aciman.

Francesco Piccolo, “Momenten van onverwacht geluk”, Wereldbibliotheek, Amsterdam, 2012.

Veronique Puts, “Miauwkes. Leven met katten.”, Manteau, Antwerpen, 2013.

Peter Shankman, “Why nice companies finish first.”, via iBooks, 2013.

Peter Hinssen, “The network always wins.”, Mach Media, Sint Martens Latem, 2014.

Gilbert Fastenaekens (met Daniel Quesney, Pierre Loze, Dirk Lauwaert) , “Correspondance”, ARP2 Editions, Brussel, 2010.

Eén reactie op “tussendoor gelezen”

  1. goe bezig J.P.
    The Silver Fox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: