bookstores & typefaces

IMG_4197

Eén van de grootste voordelen van reizen is dat je in andere boeken-werelden terechtkomt. Andere boeken-landen. Andere boeken-steden. Stap een boekhandel binnen en je voelt alles over een land of stad. Ik kan het niet, een boekhandel voorbijlopen. Ik spreek geen Sloveens, dus daar een boekhandel binnenstappen heeft weinig zin.  Op dat gamele rekje met wat Engelse pockets na, kan ik er niks lezen. Tenzij, tussen de regels van de commercie, lees ik Sloveense nostalgie. Ik neem een boek in de hand, blader er door, zie dansende letters en moet aan de film Kolya denken. 1996, Tjechië.

Ik was afgelopen week niet alleen in Ljubljana maar ook in Londen. Waterstones Piccadilly is daar mijn favoriete bookshop. Zes verdiepingen, een koffiebar, tafels die boeken in de etalage zetten, een belezen staf.

IMG_4268

Ik was niet van plan om boeken te kopen. Ik lees nu op de iPad,  maar … ach … ze lagen daar te blinken. Als kleine monsters die me zodanig in de ogen keken dat ik ze niet kon weerstaan. Twee boekjes nam ik toch maar mee naar huis : “How to thrive in the digital age”, van Tom Chatfield en “Fifty typefaces that changed the world” van  John L. Waters.  Aan het eerste begin ik volgend weekend; het tweede had ik uit tussen Londen St. Pancreas en Brussel Zuid.

Typefaces, dat versterkt de liefde voor het gedrukte woord nog meer. Ik heb destijds met veel plezier “Just my type”, gelezen. Met “Fifty typefaces”, een uitgave van het Londense Design Museum, heb ik mijn favoriete lettertypes weer op een rijtje.

Unknown

Tom Chatfield, “How to thrive in the digital age”, Macmillan, 2014.

John L Waters, “Fifty typefaces that changed the world”, Conran Octupus, 2014.

IMG_4272

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: