de x-factor in leiderschap

Een paar jaren geleden maakte ik tijdens een opleiding interne coach kennis met Ann Noppen en Katleen Joris van Consense. Een paar maanden geleden werd ik door hen gecontacteerd met de vraag om mee te werken aan een kwalitatief onderzoek hoe leiders denken en voelen inzetten binnen hun dagdagelijkse uitdagingen in hun business.

Schermafdruk 2014-11-09 17.05.00

Vorige week werden de elf geïnterviewde ondernemers samengebracht om de resultaten te bespreken. Dat was een bijzonder geslaagde avond en leerrijk om van collega’s uit totaal andere sectoren te horen hoe ze leiding geven interpreteren. Ik ben zelf een grote aanhanger van Dan Pink die in zijn boek “A whole new mind” te kennen gaf dat right brainers will rule the world. Ik ben een fan van dat creatief, emotie-vol rechterbrein denken maar voor een rood licht moet je stoppen of je verongelukt vroeg of laat. Noppen en Joris komen tot de conclusie dat de toekomst is aan Whole Brain Leadership : “Leiders, die hun ratio en intuïtie combineren om nieuwe ideeën te ontwikkelen en mensen verbinden om van schijnbaar losstaande ideeën een geheel te smeden. Whole Brain Leadership is empathisch, kwetsbaar en met vertrouwen over je eigen grenzen heen in relatie met anderen een groter verhaal vertellen. Een Whole Brain Leader maakt hier & nu vanuit zijn uniciteit, in hartsverbinding met zichzelf en anderen en luisterend naar zijn intuïtie dat verschil.”

Ze vatten het in dit filmpje samen. Hun artikel : Whole Brain Leadership – Consense.

Eén reactie op “de x-factor in leiderschap”

 1. Heel herkenbaar!

  “Denkpatronen: “Niets is altijd waar”

  Luisterend naar welke denkpatronen komen bovendrijven, vallen drie elementen op.
  1. Helikopterview. In staat zijn om afstand te nemen om zaken vanuit een breder perspectief te bekijken en binnen en buiten de organisatie de linken te leggen met bredere maatschappelijke evoluties. En daarvoor ook de tijd te nemen: “Soms wil ik over een beslissing een nachtje slapen, zodat ik het met wat meer afstand kan beoordelen.”
  2. Focus op toekomst en mogelijkheden. In staat zijn om in het denken de aandacht te blijven vestigen op de toekomst en mogelijkheden. ‘Pathologisch positief’ wordt al lachend gesteld: 20% aandacht voor het probleem, 80% aandacht voor de oplossing en wat we van het probleem hebben kunnen leren. Zo worden discussies vanzelf constructiever.
  3. “Niets is altijd waar”. Je kwetsbaar durven opstellen en toegeven het niet te weten en vanuit dialoog met anderen openstaan voor andere invalshoeken en denkpistes om zo samen een groter verhaal te vertellen.

  Deze drie elementen vullen ze uitstekend aan met een sterk analytisch denkvermogen, een snel inzicht in complexe zaken en het zien van de verbanden die daarin bestaan. Het ene sluit het andere niet uit. Integendeel ze vullen elkaar mooi aan.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: