binnengluren

 images.jpg

Ik hou er van om tijdens het vallen van de avond op stap te gaan in één van die residentiële buurten van Brussel. Wanneer het net niet donker is en mensen het thuis gezellig maken. Ze komen thuis van werk, koken, zetten televisie aan, … en schakelen over op het avondritme. Daar waar het licht brandt, weet je dat men op het nieuwe ritme is overgeschakeld.

Meestal zijn de rolluiken dan nog niet dicht en kun je binnengluren. Ik weet het. Binnengluren, het is niet toegelaten, maar de verleiding is meestal te groot. Dan heb ik zin om m’n neus tegen het raam te zetten en binnen te gluren. Getuige zijn van dat tafereeltje daar binnen.

Als je in Brussel ’s avonds dan door zo’n wijk wandelt kom je tientallen van die tafereeltjes tegen. Dan tel ik het aantal bellen, kijk ik binnen en beeld ik me van alles in. Echte mensen, een denkbeeldige conversatie.

Daarom ook gaat het rolluik bij ons thuis niet vroeg naar beneden, omdat ik anderen het recht gun om ook even binnen te gluren. Dan leggen ze allerlei woorden in mijn mond. En dan staan we gelijk.

Eén reactie op “binnengluren”

  1. Deze morgen op de trein heb ik aan dit stukje gedacht. Eigenlijk doe ik dat ook heel graag. ’s morgen van op de trein, beetje jaloers kijken naar de mensen die, ofwel nog slapen, ofwel gezellig met krant en koffie wèl aan het ontbijt zitten. En ’s avonds in de winter, de achtertuinen liggen er verlaten bij, maar binnen brandt het licht in de keuken is het bij sommigen al een drukte van je welste. Dan flitst er van alles door mijn hoofd. Ik probeer dan aan de hand van het huis te verzinnen wat ze gaan eten, hoe de mensen er uit zien enz. Binnenkijken aan de achterzijde van huizen, soms de moeite, soms ook helemaal niet…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: