waarom wordt mooi opeens lelijk ?

 e_teaser_info_vrtnieuws_hea.jpg

Ik werd vandaag gebeld door een medewerker van Vizo voor een enquête over de impact van design. Of design iets had teweeg gebracht bij de omroep ? En of dat nu anders is dan pakweg vijf jaar geleden ?

Een moeilijke vraag vind ik dat. Design is voor mij kunst en kunst maakt deel uit van cultuur. Over de rol van de openbare omroep inzake cultuur werd de afgelopen dagen al uitgebreid bericht. Dat geïsoleerd bekijken vanuit opera, dans, literatuur, film, … design lijkt me iets te detailistisch.

Toch zette het me vandaag aan het denken. Ja, design heeft een impact op hoe we televisie maken omdat mensen liever kijken naar iets wat mooi is. De opinies over wat mooi is kunnen verschillen, maar toch bestaat er zoiets als universeel mooi of universeel lelijk. Maar sinds vanmiddag zit ik in de knoop met de vraag waarom dat plots kan veranderen.

Kijk, als we terugkijken naar foto’s van tien, twintig jaar geleden dan vinden we het grappig hoe we toen gekleed liepen. Het behang van toen vinden we zelfs ronduit belachelijk. Duizenden koetswagens hingen er op het behang van mijn kinderslaapkamer. Mijn moeder zal dat toen mooi gevonden hebben. Ik hield er alleen maar nachtmerreis aan over. Achteraf wijd je dat aan de tijdsgeest. Aan de stijl die op dat ogenblik domineerde.

Maar neem nu een televisiedecor. Drie jaar geleden vond ik het decor van het TV1-journaal lelijk in vergelijking met dat van VTM. De nieuwsankers van de openbare omroep zaten voor een geelachtig, kartonnen bord. De twee ankers van de commerciële zender zaten in veel blitzere omgeving met in de achtergrond een zicht op de nieuwsredactie. Toen Eén dat decor inruilde voor een ruime studio met veel licht & kleur was dat van VTM plotsklaps verouderd. Hoe komt het dat iets wat vandaag als mooi wordt beschouwd 24 uren later lelijk is ?

What’ next ?

Eén reactie op “waarom wordt mooi opeens lelijk ?”

  1. Waar is die groen gespekkelde marmeren achtergrond uit de jaren tachtig naartoe? Mijn eerste televisie-ervaringen. Toen Bavo Claes nog god in nieuwsland was en de studio zo groot als een ei.

    Toen reporters nog niet in beeld kwamen en niet verteld werd wie welke reportage had gemaakt. Toen er nog geen live verbindingen bestonden en ze ook niet konden wegvallen.

    Al bij al denk ik dat de huidige evolutie zich uit in twee kenmerken: licht en ruimte. Hoewel ik de nieuwe studio van Studio1 dan weer hét van hét vind en die oldskool zwart is.

    K heb er ook geen verklaring voor. Les goûts et les couleurs…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: