televox.jpg

Morgenmiddag zit ik in de jury van het tweede meesterjaar producer & regie op het Rits. Ik gaf ze een jaar eerder les en ik hou er aan om hun eindejaarswerken te bekijken. De meesten kom ik later overigens weer tegen in de gangen van de VRT. Eerlijk gezegd ben ik dan altijd een beetje fier dat ik ze in de klas had. Ik beschouw ze daar in de Reyerslaan dan een beetje als 'van mij'.

Maar morgen wordt het een gênante bedoening voor me. Blijkt dat één van de studenten een talkshow maakte met Lieven Van Gils als gast. Ter voorbereiding van de show is men beginnen grasduinen in het archief van Televox. Televox – neen, niet Belgavox – maakte televisieprogramma's voor de tiende Belgische provincie, de militairen in Duitsland. Velen zijn er hun televisiecarrière begonnen.

Ik droeg toen een joekel van een bril. Maar nooit gedacht dat die me zou achtervolgen in m'n loopbaan. Nog minder dat ik er naar zou moeten kijken tijdens een jury.

De studenten van het eerste meesterjaar hadden me al gebrieft.

Mijnheer, heeft u ooit televisie gemaakt voor het leger.

– Ja, waarom vraag je dat ?

Wel, we hebben u zien hangen aan een legerhelicopter. U werd op het strand neergelaten en liep toen naar een mooie dame en omarmde haar. En u droeg een héél grote bril.

Om te vermijden dat ik morgen schaamrood wordt, krijgt u hier alvast mij met de grote bril te zien.