images.jpg

Transamerica van Duncan Tucker gezien. Het is het verhaal van Stanley die zich als Bree perfect in z’n (haar) vel voelt en uiteindelijk de laatste stap – een transgender operatie – wil zetten. De film is niet vernieuwend in zijn genre. De meeste films over sexualiteit en geaardheid zijn wat mij betreft behoorlijk melig (lees : commercieel) geworden. Toch maakt Desperate Housewife Felicity Huffman het méér dan de moeite waard om de film te bekijken. Het lijkt me een hele uitdaging voor een actrice om een man te spelen die vrouw wil zijn.

Stanley & Bree kleuren buiten de lijntjes en daar heb ik veel waardering voor. We worden opgevoegd en geschoold om binnen de lijnen te kleuren. Om te beantwoorden aan de norm die ons willens nillens door de massa wordt opgedrongen. Meestal voelen we ons daar goed bij en we worden goed / correct betaald om binnen de lijntjes te blijven. Maar soms moeten we onze buik volgen en niet volgens de norm handelen.

Dus als ik de volgende keer vraag : niet over de lijntjes gaan, dan wil ik eigenlijk zeggen kleur erbuiten.