wijn van stijn

 wijn.jpg

Ik lees graag Weekend Knack en dat soort andere bladen. Adressen van B&B’s uitscheuren, een lijstje met te-bezoeken-restaurants maken, me laten inspireren voor een nieuw pak … en m’n huisgenoot vragen of vrijdagavond dat nieuwe recept kan uitgeprobeerd worden. (Meestal is het kiezen tussen dat nieuwe restaurant en dat nieuwe recept. Je mag twee keer raden wat wint !).

Het viel me de laatste tijd op dat de sommeliers met reputatie steeds jonger worden. Onlangs werd Stefaan Camerlinck uitgeroepen tot beste sommelier van België. Camerlinck is 23 jaar. Als ik er van uit ga dat hij sinds z’n 16de aan de fles zit, dan heeft hij amper 7 jaar ervaring. Momenteel werkt hij in Kasteel Withof in Brasschaat. Volgens de bladen nog zo’n  adres om te onthouden.

Een ander jong talent is Stijn van der Beken, de vorige winnaar van de Prijs Montagné en momenteel sommelier in het Hof van Cleve. Stijn startte zijn eigen online winkel Wijn van Stijn waarbij de liefhebber een wijnabonnement kan bestellen. Ik vang op dat hij de vraag amper kan bijhouden.

Zouden we niet starten met een prijs De nieuwe-Jamie-Oliver-van-het-jaar ? Ze hebben als geen ander een neus voor ondernemen en we trappen er met z’n allen in. Maar we vinden het fijn. Ik heb alvast een abonnement “rare streken” besteld.

Voor de liefhebbers : deze blogtekst geschreven met een Montebello 2002 Negro Amaro bij de hand.

5 reacties op “wijn van stijn”

 1. Lap, nu heb ik me uiteraard ook zo een abonnement moéten bestellen. Probleem is alleen dat er nOg 2 andere zijn…
  In elk geval: dit alles zorgt er natuurlijk voor dat er bepaalde ideeën vanonder het wijnkelder-stof geraken…

 2. Stijn werkt niet meer voor Het Hof van Cleve! Hij werkt nu voor La Buena Vida (spaanse wijnen) én natuurlijk voor zijn eigen handeltje.

  Op papier lijken die jonge sommeliers inderdaad niet zo ervaren, maar wacht tot je met hen hebt gesproken! Ze hebben een encyclopedische kennis, een uitgesproken mening en een grote liefde voor wijn.
  En wijn heeft nu eenmaal een jonger imago gekregen: niet meer stoffig en academisch, maar fris en hip.

  Er loopt nu trouwens een reeks op Radio 2 met wijntips van Stijn! Morgen laatste aflevering in Kook.

  Wij hebben vandaag een Barolo 2001 ontkurkt …

 3. @Ludovic : er zit meer in wijn dan alleen maar drinken. Daar moeten we op doorgaan …

 4. @Nick : dan toch een liefhebber !

 5. Stijn kan dan misschien een encyclopedische kennis hebben over wijn. Zijn stiptheid en correctheid voor het leveren van zijn abonnementen laat meer dan te wensen over. Op een bepaald ogenblik zat hij zes maanden achter op zijn schema. Bij levering ontbraken dozen. Uiteindelijk moest ik zelf een advocaat inschakelen om mijn eigendom( de betaalde wijn) te kunnen bekomen. Hij ontwoordty niet op mails of berichten op zijn voice-mail. Zeker geen aanrader om wijn te kopen bij hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: