brood.jpg

Ik ben een goeie klant bij bakker Sirre in Koekelberg. Zelf ben ik niet zo’n ontbijter – veel koffie op kantoor volstaat – maar de gasten van de bed&breakfast hebben recht op iets stevigers. Bijna elke morgen omstreeks 7 uur ben ik er één van de eerste klanten. Het budget dat ik per keer besteedt varieert van 2,10 tot 4,60 of meer euro. De koeken bij Sirre, moet je weten, zijn duurder dan de meeste andere bakkers.

Sinds vorige week hangt er nu een bordje aan de kassa met de mededeling dat bij elke bestelling van minder dan vijf euro je 5 eurocent moet betalen voor een plastiek tasje. Ik ben in m’n gat gebeten. Sinds jaar en dag ben ik een goeie klant en nu moet ik opdraaien voor het tasje. Wat klantenbinding betreft, kan dat tellen.

Sirre verhoogt op die manier beslist  z’n winst. De 100 tasjes die ik vanaf nu per jaar moet betalen leveren hen 5 euro op. Maar hoeveel kost zo’n tasje eigenlijk ? Stel nu dat zo’n zak effectief 5 eurocent kost, dan kan Ikea door de grote bestelling dat toch veel goedkoper aanschaffen.  Misschien wordt Ikea nog rijker met de verkoop van zoveel tasjes. En dat alles onder het mom dat we het milieu minder moeten belasten. Hoeveel karton en plastiek zit er in een gemiddelde Ikea-aankoop ?

Ik ga op zoek naar een nieuwe bakker in Koekelberg.