een plastiek zak : 5 eurocent

brood.jpg

Ik ben een goeie klant bij bakker Sirre in Koekelberg. Zelf ben ik niet zo’n ontbijter – veel koffie op kantoor volstaat – maar de gasten van de bed&breakfast hebben recht op iets stevigers. Bijna elke morgen omstreeks 7 uur ben ik er één van de eerste klanten. Het budget dat ik per keer besteedt varieert van 2,10 tot 4,60 of meer euro. De koeken bij Sirre, moet je weten, zijn duurder dan de meeste andere bakkers.

Sinds vorige week hangt er nu een bordje aan de kassa met de mededeling dat bij elke bestelling van minder dan vijf euro je 5 eurocent moet betalen voor een plastiek tasje. Ik ben in m’n gat gebeten. Sinds jaar en dag ben ik een goeie klant en nu moet ik opdraaien voor het tasje. Wat klantenbinding betreft, kan dat tellen.

Sirre verhoogt op die manier beslist  z’n winst. De 100 tasjes die ik vanaf nu per jaar moet betalen leveren hen 5 euro op. Maar hoeveel kost zo’n tasje eigenlijk ? Stel nu dat zo’n zak effectief 5 eurocent kost, dan kan Ikea door de grote bestelling dat toch veel goedkoper aanschaffen.  Misschien wordt Ikea nog rijker met de verkoop van zoveel tasjes. En dat alles onder het mom dat we het milieu minder moeten belasten. Hoeveel karton en plastiek zit er in een gemiddelde Ikea-aankoop ?

Ik ga op zoek naar een nieuwe bakker in Koekelberg.

12 reacties op “een plastiek zak : 5 eurocent”

 1. Of neem zelf uw tasje mee. Liefst één van de dichtsbijzijnde concurerende bakker.

 2. man man,
  neem gewoon een oerdegelijk netzak zoals wij zeggen mee. onverwoestbaar.
  waar blijf je trouwens thuis met al die plastiek zakjes ?

 3. twee reacties zijn me voor: neem gewoon zelf een zakje mee

 4. @all : het gaat mij niet om het plastiek zakje, maar om het feit dat men het aandurft om daarvoor geld te vragen. Bad marketing ! Bad customerrelations !

 5. ge wilt iets krijgen zonder ervoor te betalen ?

 6. In Nederland is betalen voor een zak bij de bakker een gewone praktijk…enzo enzo enzo. Ik lees uw weblog al een aantal maanden en ik zou niet weten hoe ben ik hier terecht gekomen.
  Groeten.

 7. Prima marketing van die bakker. Zeker in een stedelijke omgeving vol jonge, hoogopgeleide mensen die zichzelf heel erg bewust levend vinden.

  Goeie gast!, denken die dan. Eindelijk een milieubewuste commercant!, blinken ze.

  Delhaize doet dit al jaren, mensen laten betalen voor (weliswaar herbruikbare) zakken. Zakken worden trouwens vanzelf herbruikbaar als ze betaald zijn geweest, ook die flodders.

  Ikzelf heb een retehekel aan winkeliers die me altijd weer een (gratis) zak geven. Wat een verspilling.

  Ik word klant bij die man. Ik ben ook een hoogopgeleide, jonge, mezelf bewust levend vindende snob.

  En nomineer die bakker voor Marketeer van het Jaar.

 8. @all : we verwarren twee discussies. Enerzijds marketing, de klant iets bieden en daar plotseling nu geld voor vragen. Anderzijds ecologie, milieubewust omgaan met de grondstoffen. Die bakker denkt niet ecologisch, die wil alleen z’n kosten verlagen. Als hij ecologisch zou denken zou hij zeggen dat hij de plastiek zakken afschaft en dat hij voortaan 5 eurocent korting geeft op elke bestelling omdat hij die zakken ook niet meer moet aanschaffen.

 9. En wat nou als de bakker zijn kosten willen verlagen of zijn winst wil verhogen ? Niets mis mee toch ? We leven in een vrije markteconomie. Wat een onvoorstelbare zeikerd ben jij zeg.

 10. Goh, Jean Philip, als jij en je gasten die ontbijtkoeken lekker vinden, zou ik voor 5 cent toch niet naar een andere bakker beginnen te zoeken… Zoveel goeie warme bakkers zijn er niet meer te vinden !
  En het gaat over aankopen van minder dan 5 euro, zeg je ? Dat zijn twee broden, of 6-7 koeken die je toch gewoon in hun papieren zak kunt dragen ?

  Je moet die 5 cent voor dat zakje ook eens vergelijken met de bankkosten die je maandelijks betaalt om aan je eigen geld te kunnen. Hoeveel winst maken de banken niet ? En toch veranderen we niet massaal van bank…

  Mentaliteitswijzigingen op vlak van milieu moeten trouwens altijd geforceerd worden, anders blijven we voor ons gemak kiezen. Ik zie de laatste tijd bijna alle Carrefour-klanten aankomen met een tweetal herbruikbare zakken onder de arm, dat was vorig jaar echt niet het geval ! Er is nogal wat gefoeterd aan de kassa’s toen Carrefour geen zakjes meer uitdeelde, maar de mensen hebben zich aangespast.
  Zelf grijp ik liever naar een stevige doos, veel handiger om vol te laden en herbruikbaar om het oud papier in te gooien. Hoewel die doos niet zo snel meer volgeraakt nu we ons papieren abonnement op de Standaard hebben opgezegd…
  Groetjes !

 11. Wel nu zien we hoever de regeringen, het hebben gebracht vermindering van taksen ???
  Ja maar we moeten steeds voor alles meer betalen.
  Als ze wat minder in hun zakken van hun broek zouden steken, en aan de partijen minder geven van ons geld zou alles vereenvoudigen
  En Europa ????
  Ge moet maar eens een dochter hebben die in Nederland woont en in Belgie werkt
  wat een verschil zelfs de banken zoals ING RABOBANK, FORTIS is niet het zelfde hier als in ook waar in Europa
  Dus Opletten volgende verkiezingen,
  Laat ze misschien allemaal eens in de steek de politiekers.

 12. ’t kan misschien ook wel liggen aan die extra tax die de regering heft op plastic zakjes, als ze het nu ook al in china opperen…, tja geef toe misschien een beetje te snel boos op die ‘W’arme bakker

  “Vanaf 1 juni 2008 zal China wegwerpzakjes verbieden. Dit is een heel lovenswaardig initiatief. In België worden per jaar 200 miljoen zakjes minder gebruikt sinds de extra belasting. Dat komt overeen met meer dan 100 ton plastic die niet geproduceerd, verbrand en gestort moet worden. Als je dat (ruw) extrapoleert naar China kom je heel gauw aan 1000 ton of een miljoen kilo. Met een gelijkaardig consumptiepatroon zou je zelfs aan 100*130=13000 ton komen. Uiteraard is er een groot verschil in het winkelgedrag in China en België. Maar het is toch een grote stap in de goede richting.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: