the queen & diana

 the-queen.jpg

Ik herinner me de dood van Diana nog alsof het gisteren was.  Ik word wakker op een zondagmorgen – later dan gewoonlijk – en hoor via het radionieuws dat Lady Di tijdens een ongeval in Parijs om het leven kwam. Ik ben meteen weer in bed gekropen en heb tot laat in de namiddag naar BBC gekeken.  Intussen ook met Jan Van Rompaey gebeld. De dinsdag daaropvolgend hadden we de eerste aflevering van Jan Publiek.  Er zat niks anders op dan de inhoud van die eerste uitzending om te gooien en paparazzi als thema te kiezen.  Ik ben er nog in geslaagd om Fili Houtman, die als stripster met man van Stephanie van Monaco rond het zwembad lag te stoeien, exclusief naar de studio te halen.

Momenteel loopt in de bioscoop The Queen, een docudrama-film van Stephen Frears.  De film gaat over de dagen aan het Britse hof onmiddellijk na de dood van Diana. De hele koninklijke familie was op vakantie in het buitenverblijf Balmoral in Schotland. Hoewel het land in een emotionele shock was, heeft het dagen geduurd vooraleer Elisabeth besliste om met haar vervolg terug te keren naar Londen. Bloed, zweet en tranen heeft het premier Blair gekost om haar zo ver te krijgen.

Destijds snapte ik ook niet waarom het zo lang duurde. De film geeft Elisabeth echter het voordeel van de twijfel. Misschien wou ze de kinderen van Diana ver houden van de ongenuanceerde emotie van de massamedia ? Het hof heeft geen privacy, besef ik nu, maar gun het ze af en toe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: