eoi (2) : het herexamen van een managementgeneratie, jef staes

herexamen.jpg

Jef Staes is de bezieler van het Engine of Innovation. Tijdens de kick off van de opleiding die ik momenteel bij hem volg, kreeg ik dit boekje uit 1999 cadeau. Het is de basis van het concept dat hij intussen nog verder heeft uitgediept.

De metafoor die hij vaak gebruikt is dat van het binnenschip dat gewoon is om op de binnenwateren te varen. De boot en de bemanning zijn afgestemd op de opdracht, waar ze al jarenlang mee vertrouwd zijn. Maar het binnenschip wordt genoodzaakt om die binnenwateren te verlaten voor een woelige zee. Bemanning en schip zullen zich moeten aanpassen en  zullen stormen meemaken, maar kunnen slagen en een nieuw evenwicht vinden.

Staes geeft in het boek aan dat om dit veranderingsproces te doen slagen leidinggevenden zich zullen moeten omscholen van technisch management naar competence management. Jeff’s Law (r), een wetmatigheid die het veranderingsvermogen van bedrijven of medewerkers meegeeft, kan daarbij helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: