images.jpg

Koen Fillet krijgt het momenteel hard te verduren. Bijna een jaar lang traint hij om op vraag van het Canvas-programma Marathon de 42km van New York te lopen. Afgelopen zondag was het zover, maar Koen mocht omwille van een knieblesssure  niet lopen. Het feit dat hij dat op voorhand wist en daar niks over vertelde wordt hem nu kwalijk genomen.

Helaas gooit men in de reacties op het gebeuren alles op één hoop. Het maken van programma’s is niet  hetzelfde als het communiceren erover.

Televisie is schijn en is geen weergave van de realiteit“, zegt Koen in De Morgen. Ik ben het niet met hem eens. Televisie – althans binnen een openbare omroep context – moet een weerspiegeling zijn van de realiteit. Uiteraard fictie is fictie en binnen reality televisie wordt niet alles getoond en wordt er noodgedwongen gemonteerd, maar wat men toont moet de realiteit vertellen zoals ze in werkelijkheid is. Marathon doet dat ook. Koent traint al maanden, let op zijn voeding en de moraal,  …. en werd onlangs medisch ongeschikt bevonden om zo’n afstand te lopen. Dat verhaal zal ook het verhaal zijn van Marathon. Erger zou het zijn als Koen nooit had getraind, men hem enkel had laten deelnemen aan de laatste twee kilometer, … enzomeer. Dat is niet het geval, dus wil ik de integriteit van Koen en de programmamakers best geloven.

Daarnaast is er de communicatie rond het programma. Wie naar de film gaat, kent de afloop liever niet. Weten hoe het eindigt maakt het een stuk minder spannend. “Je zit nu eenmaal met twee snelheden“, zegt Koen, “wat in september is gebeurd krijgen mensen nu pas twee maanden later op het scherm te zien. Deze zondag zullen de kijkers zien dat ik sukkel met een knieblessure en dat ik onmogelijk kan meelopen. Als mensen dat allemaal al weken op voorhand weten, is het programma natuurlijk stukken minder boeiend”. Die spanningsboog binnen het programma zal ook voor de makers van Marathon belangrijk geweest zijn. En daarom heeft men één en ander verzwegen. Alleen jammer dat men Koen dan her en der laat opdraven om wat extra publiciteit te maken. Zoals steeds zijn alle problemen te herleiden tot dit.