liegt koen fillet ?

images.jpg

Koen Fillet krijgt het momenteel hard te verduren. Bijna een jaar lang traint hij om op vraag van het Canvas-programma Marathon de 42km van New York te lopen. Afgelopen zondag was het zover, maar Koen mocht omwille van een knieblesssure  niet lopen. Het feit dat hij dat op voorhand wist en daar niks over vertelde wordt hem nu kwalijk genomen.

Helaas gooit men in de reacties op het gebeuren alles op één hoop. Het maken van programma’s is niet  hetzelfde als het communiceren erover.

Televisie is schijn en is geen weergave van de realiteit“, zegt Koen in De Morgen. Ik ben het niet met hem eens. Televisie – althans binnen een openbare omroep context – moet een weerspiegeling zijn van de realiteit. Uiteraard fictie is fictie en binnen reality televisie wordt niet alles getoond en wordt er noodgedwongen gemonteerd, maar wat men toont moet de realiteit vertellen zoals ze in werkelijkheid is. Marathon doet dat ook. Koent traint al maanden, let op zijn voeding en de moraal,  …. en werd onlangs medisch ongeschikt bevonden om zo’n afstand te lopen. Dat verhaal zal ook het verhaal zijn van Marathon. Erger zou het zijn als Koen nooit had getraind, men hem enkel had laten deelnemen aan de laatste twee kilometer, … enzomeer. Dat is niet het geval, dus wil ik de integriteit van Koen en de programmamakers best geloven.

Daarnaast is er de communicatie rond het programma. Wie naar de film gaat, kent de afloop liever niet. Weten hoe het eindigt maakt het een stuk minder spannend. “Je zit nu eenmaal met twee snelheden“, zegt Koen, “wat in september is gebeurd krijgen mensen nu pas twee maanden later op het scherm te zien. Deze zondag zullen de kijkers zien dat ik sukkel met een knieblessure en dat ik onmogelijk kan meelopen. Als mensen dat allemaal al weken op voorhand weten, is het programma natuurlijk stukken minder boeiend”. Die spanningsboog binnen het programma zal ook voor de makers van Marathon belangrijk geweest zijn. En daarom heeft men één en ander verzwegen. Alleen jammer dat men Koen dan her en der laat opdraven om wat extra publiciteit te maken. Zoals steeds zijn alle problemen te herleiden tot dit.

5 reacties op “liegt koen fillet ?”

 1. Wat één overroepen zaak!
  Dus in het vervolg mogen we niet meer achterhouden wie De Mol is, zelfs al is dat màànden geleden bekend geworden tijdens een finale in Andalusia?
  En dat de ‘serieuze’ kranten daar zo één issue van maken!! Alsof zij nooit afspraken maken met politici, mediamensen, enz… om nieuws ‘op te houden’ in ruil voor een vette scoop.
  Het enige wat mij hier een beetje jammer lijkt, is de act de présence van Koen in DLS… en dan nog. Beste journalisten, de Democraten zijn terug recht aan het staan. Dàt is nieuws.

 2. Zo stond het inderdaad in de krant: Televisie is schijn en is geen weergave van de realiteit. Dat is wat de journaliste ervan gemaakt heeft, dat is niet wat ik gezegd heb.
  Ze vroeg of ik het jammer vond dat ik de geloofwaardigheid van televisie geschaad heb. Waarop zo ongeveer het volgende heb gezegd. Wat je op televisie ziet is niet de werkelijkheid maar een interpretatie van de werkelijkheid. Zogauw een journalist zijn materiaal begint te monteren, is hij aan het manipuleren. Een cameraman kiest zijn cadrage, en wat daar buiten valt zie je niet. Het is alsof je een kamer bekijkt door het sleutelgat en ervan uitgaat dat je het volledige overzicht ziet.
  Kan je het daar wel mee eens zijn, Jean Philip?

 3. @Koen : ik snap je wel. Veel hangt af van de mensen die het verhaal vertellen. Niet ieders interpretatie is authentiek; soms is het ronduit pure manipulatie. Maar daar kan ik me als tv-maker niet achter scharen.

 4. Ik zou toch nog een stapje verder durven gaan, JP. Zelfs de meest integere televisiemaker geeft de werkelijkheid een draai. Manipuleren is een vies woord, maar je kàn niet anders. En het zou goed zijn dat “de mensen” zich daarvan bewust zijn als ze naar tv kijken (en naar de radio luisteren en de krant lezen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: