de nieuwe puriteinen

662639481_49f4a7f4b9.jpg 

“Jongeren zijn de nieuwe puriteinen” blokletterde De Morgen in haar editie van 10 juli.

Na de 65-plussers hebben jongeren onder de 25 de strengste sociale normen van alle Belgen. Dat blijkt uit onderzoek bij 1.822 personen in mei 2007 uitgevoerd door Mediapoll en Fieldforce.

Ik ben geboren in 1965 en behoor daardoor tot het staartje van de Babyboom-generatie. Na mijn studies waande ik me even een yuppie en tot op vandaag geniet ik nog steeds van een double income & no kids. Maar vooral, ik geniet van het leven : ik woon in een gezellig huis, waar de rijgelijk gevulde potten op het vuur staan met menig glas wijn en af en toe een single malt. De auto staat voor de deur en het gebeurt wel eens dat ik té zwaar op het gaspedaal duw. Als het koud is gaat de verwarming een graadje hoger; als het te heet is, sta ik twee keer onder de douche.

Ik ben geen uitzondering, zo denk ik. De meeste van mijn vrienden en collega’s leven ook op die manier. En toch, voel ik me de laatste tijd schuldig. Alsof ik het te bont maak. Moet ik me echt zorgen maken of is het een opgedrongen schuld ?

Dit weekend interviewde De Morgen een aantal jongeren over hun strikte stijl van leven. No drinking, no smoking and no fucking around. Ze zijn straight edge :

Sven (19) : “Mijn ouders roken, degoutant is dat”.

Laura (15) : “Geen tiramisu meer, daar zit alcohol in”

Pieter (27) : “Maak iets van je leven, ga weer studeren”.

Sara (19) : “Ik voel me soms een beetje moeder Teresa”.

Al zijn ze dan niet allemaal straight edge, in gesprekken die ik heb met jongeren blijkt keer op keer die bezorgdheid. Geen auto, spaarlampen, AAA-electromateriaal, bio-groenten via het lokale verdeelcentrum, werken maar niet te hard, … Iemand solliciteerde laatst bij een reclamebureau en vroeg expliciet om enkel op ethisch verantwoorde accounts te kunnen werken. Niet op vervuilende waspoeders maar wel op pakweg een grote brillenindustrieel. Die laatste helpt de maatschappij immers vooruit.

Ze zijn allemaal even vriendelijk en beschuldigen me (nog) niet, maar het doet me wel nadenken. Alleen mis ik van de overheid het Grote Plan dat ons echt mobiliseert om maximaal te genieten op een verantwoorde manier.

Sven Naudts maakt dit filmpje over straight edge. Foto bij deze post evenzeer van Sven.

3 reacties op “de nieuwe puriteinen”

 1. Hey,

  ik ben blij dat er mensen hebben gereageerd op het artikel in De Morgen! Maakt mij niet uit hoe iedereen hierop reageert , als het maar spraakmakend is,want dat is wat werkelijk werkt,iets waar mensen over kunnen spreken!

  Bedankt dat je het filmpje en een foto van me hierop hebt gezet!!

  Sven

 2. Tjah, eens te meer lijken maatschappelijke waarden zich in een slingerbeweging te voltrekken. Straight Edge is naar mijn mening een extreem zoals elke andere.

  Enerzijds is het goed dat over waarden en normen wordt nagedacht, maar volgens mij schuilt het gevaar erin dat dat vaak roekeloos gebeurt, wat je vaak ziet bij ecologische thema’s. Een mooi voorbeeld is dat van die sollicitant bij het reclamebureau. Als je van jezelf wil kunnen zeggen dat je honder procent ethisch werkt, dan ga je op de eerste plaats niet aan de slag bij een reclamebureau, want – afgezien van het gebruik van nieuwe media (en zelfs dan is er nog energieverbruik ) – een reclambureau creëert een berg afval ( strooifolders, plastic gadgets, gigantische posters ). Dat buiten beschouwing gelaten, kan een reclamebureau nooit claimen dat ze helemaal ethisch is, omdat reclame nog altijd wordt ontworpen … om te overtuigen. En overtuigen houdt nogal vaak in dat je de waarheid altijd een beetje mooier voorstelt.

 3. […] want het reclamebureau én de mediapers vereenzelvigen me met een goed glas wijn of single malt. Gejat op deze blog.   Vandaag heb ik er werk van gemaakt. Ik koos in het aanbod niet voor de Brusselse gevestigde […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: