damien hirst versus the rest

wielemans.jpg

Men kan me moeilijk een cultuurbarbaar noemen. Ik lees (graag en veel), stap wel eens een museum binnen en haat strandvakanties. De eerste vrije dag van de vakantie ging dan ook naar het nieuwe museum Wiels in de voormalige brouwerijen van Wielemans Ceuppens in Vorst. Het industriële pand lag er jaren te verkommeren tot men besloot er het zoveelste Brusselse kunstencentrum van te maken. Een nobel doel, maar een fout beleid. Een pand redt men niet door er een museum of een cultureel centrum in te maken. Of er is nood aan extra museumruimte (bij voorkeur meer centraal in de stad) of je geeft het gebouw een écht functionele bestemming. Geen nepbestemming.

Met spijt in het hart moest ik vaststellen dat de lopende tentoonstelling (een tiental stukken !) Expats / Clandestines één van de vele was. Het gebouw heb ik nu wel gezien; terugkeren doe ik niet meteen.

hirst.jpg

Zoveel van de moderne (beslist !) kunst (?) heeft niks te betekenen. Wie maakt nog echt een statement ? Moet ik onder de indruk zijn van een filmpje waarin een kerel een ijsblokje voortrapt tot het helemaal gesmolten is ? Geef mij dan maar de Diamond Skull van Damien Hirst. Dat is pas kunst en daar ben ik wel onderste boven van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: