vijf tips

handje.jpg 

Je leert op school niet alles. Gelukkig maar. Er zijn tientallen, honderden, … boeken die je een flink stuk op weg helpen, maar dan nog. Je leert van het leven; je leert van te leven.

Ik heb in de loop der jaren een aantal vuistregels samengesteld die me een flink stuk op weg helpen.

1. Hou het zicht vanuit je helicopter.

De dagelijkse operationaliteit vereist vaak een flink stuk van je aandacht, waardoor je makkelijk verstrikt raakt in eerder kleine beslommeringen. Op basis van dergelijke feiten neem je meestal verkeerde beslissingen. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk vanuit m’n helicopter naar de dingen te kijken. Dat plaatst ze in het juiste perspectief en dat laat je toe beslissingen te nemen in het belang van het bos en niet in het belang van één boom.

2. Elk verhaal heeft minstens twee kanten.

Een verhaal kan je met verstomming slaan en je meteen tot een reactie nopen. Zo’n reacties zijn vaak onnodig emotioneel. Bovendien heeft elk verhaal minstens twee kanten en zolang je niet alle kanten gehoord hebt, kan je de zaken niet objectief beoordelen. Het Grote Gelijk bestaat niet.

3. Laat je niet opjagen.

Beslissingen moeten kordaat en tijdig worden genomen. Maar dat betekent niet dat ze altijd hic et nunc moeten genomen worden. Veel mensen wachten op een beslissing en willen dat die meteen genomen wordt. In het ijle hangen maakt sommige onzeker en dan hebben ze liever een beslissing dan geen beslissing. Soms maakt het zelfs niet uit of de beslissing de goeie is; als er maar een beslissing is. Ik begrijp die onzekerheid maar het is géén reden om meteen te beslissen. Zet voor jezelf het moment waarop de beslissing moet worden genomen en orienteer je daarop.

Overigens, veel problemen lossen zichzelf op.

4. Fouten maken mag.

Ik heb véél respect voor mensen die bereid zijn om in de vuurlinie te gaan. Risico’s nemen moet en dat betekent fouten maken. Beter dat dan dat kiezen voor de status quo uit veiligheidsoverwegingen.

Ik heb er ook al een paar keren flink naast gezeten, maar ik heb er van geleerd en niemand die me iets verwijt.

5. Blijf altijd jezelf.

Er bestaan geen tien varianten van jezelf. Waarom je in bochten wringen om bij deze zus en bij de andere zo te zijn ? Waarom de baas anders aanpakken dan je medewerkers of jezelf.

’t Is zo’n comfortabele situatie jezelf te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: