pleidooi voor een open samenleving, guy verhofstadt

coverboek4ebm.jpg

Ik had net Mind Set ! van John Naisbitt uit en ik wilde een tussendoortje lezen. Het vierde burgermanifest van Guy Verhofstadt lag al sinds de verkiezingen onaangeroerd op de salontafel. Het heeft me aangenaam verrast. Dit pleidooi voor een open samenleving sluit wonderwel aan bij een aantal stellingen van Naisbitt.

Traditioneel – en volgens Naisbitt denken vooral Europese landen zo – gaan overheden uit van een verticale economie. Dat wil zeggen dat ze georganiseerd zijn volgens hun geografische identiteit (Vlaanderen eerst, dan pas België en pas in laatste instantie pakweg Italië) of volgens een vakdomein (de auto-industrie versus de chemische industrie versus …). Migranten passen al helemaal niet in dit plaatje.

Verhofstadt meent terecht dat we sterker georganiseerd zijn als we Europees denken. Als we dat niet doen, hangt het doemdenken van Naisbitt over Europa tercht boven ons hoofd.

In 2000 liet Europa weten “the most competitive and dynamic knowledge-based economy in the world” te willen worden tegen 2010.  Een illusie ! Naisbitt verwacht dat Europa het grootste historisch pretpark ter wereld zal worden. Als we niet dringend ingrijpen is de kans dat hij gelijk heeft groot. Waarom wachten op een Europese regering, een president, een grondwet, … ? Colruyt slaagt er niet in om 150 informatici aan te werven.  Is het dan niet vanzelfsprekend dat ze een groot deel van hun IT outsourcen naar Azië ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: