made to stick, chip & dan heath

made.gif

Why do some ideas survive and other die, vragen Chip Heath and Dan Heath zich af in hun boek Made to Stick. Het antwoord is simpel : pas de zes principes van SUCCES toe : SIMPLE, UNEXPECTED, CONCRETE, CREDIBLE, EMOTIONAL STORIES.

sticky = understandable, memorable, and effective in changing thought or behavior

SIMPLE : find and share the core. Determine the most important thing. For Ryannair that would be ‘THE low-fare airline’, and stick to it.

UNEXPECTED : get attention = surprise & hold attention = interest. Break people’s guessing machines (on a core issue) and create a mystery. ‘I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to earth’, said J.F. Kennedy.

CONCRETE : help people understand and remember. Make abstraction concrete. Don’t ask money for The Nature Conservancy but for a specific landscape.

CREDIBLE : help people believe.

EMOTIONAL : make people care. Mother Teresa said, ‘If I look at one, I will act’. People pay more for a specific child than for a general child care plan.

STORIES : get people to act and inspire.

Interesting reading. More at Made to Stick.

Eén reactie op “made to stick, chip & dan heath”

  1. Als ik detender niet had gekend, zou ik vast niet zo vlug op dit interessante boek zijn ‘gestoten’! en hoe dikwijls ik sinds je blogpost met ‘ruimte voor emoties’ die woordgroep al in de mond heb genomen en opgeschreven heb, weet ik niet.

    Kun je geloven dat ik ook anders (bewuster, analyserender) naar Eén kijk sinds ik weet dat jij aan het roer staat en ik ook je interview in Weekend K nack heb gelezen en je visie uit je artikels hier steeds beter leer kennen? (Ja, ik heb dat bewuste nummer teruggevonden …) Raar maar waar. Waar bloggen niet goed voor kan zijn …

    Nu, als ‘boekensite’ kan ik detender ook al niet meer missen. Naast al die andere toptienen, én nu het boekenseizoen toch al harder gaat draaien dan anders met Het Andere Boek en de Boekenbeurs in ’t verschiet.

    Voor wanneer jouw boek? Ik heb nog boekenbons liggen in mijn schatkist. En die ‘weeg’ ik om ze uit te geven …
    Groetjes van je fanclub op TSM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: