5230kaarsenbril1.jpg

Baron Hugo Vandamme, 20 jaar CEO bij Barco, haalde tijdens zijn loopbaan als manager geregeld spreekwoorden uit de kast om zijn medewerkers aan te zetten tot een beter begrip of een beter inzicht.

Het is een pretentieloos, vlot lezend boekje dat je niettemin doet nadenken. Het herinnerde me aan The One Minute Manager van Ken Blanchard en Spencer Johnson.

Ik citeer even wat onder Wat baten kaars en bril als de uil niet wil zien  staat :

Het is belangrijk om mentaal open van geest te zijn. Open en positief zijn, is meestal minder evident dan het op het eerste zicht lijkt. Een positieve attitude aanleren, zou al moeten gebeuren vanaf de kleuterklassen. Er is op dat vlak een grote uitdaging weggelegd voor het onderwijs. Alles wat je leert voor je twaalfde levensjaar, blijft zoveel makkelijker ‘hangen’. Openheid en nieuwsgierigheid aanleren zijn cruciaal. Ik denk dat de meeste kinderen dat ook in zich hebben. Alleen wordt het op school of thuis onvoldoende gestimuleerd. Integendeel, meestal krijg je op school alleen goede cijfers als je letterlijk herhaalt wat men je voorgeleerd heeft. Meestal worden jonge mensen gestimuleerd om tussen de lijntjes te lopen en vooral om niet speciaal te zijn.

Ik ben een fan van het  buiten-de-lijntjes-kleuren.