maan.jpg

Ik slaap goed. Ik duik mijn bed in, doe m’n ogen dicht en ben vertrokken tot het ochtendgloren. Dat is ook niet zo moeilijk. Ik ga laat slapen en sta met de kippen weer op. Met vijf uur slaap heb ik genoeg.

Slapelozen nachten kan ik dus maar beter vergeten, hoewel er elke nacht wel een reden is om te piekeren. Daarom heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik per jaar niet meer dan twee keer wakker wil liggen in m’n bed. Dan moet ik een hele nacht woelen en me van de ene kant naar de andere keren. De lakens zijn dan een puinhoop.

We hebben allemaal onze privé en professionele problemen, maar je moet relativeren. Prioritiseer je problemen en laat nooit meer dan één keer om de zes maanden je slaap ervoor.

Intussen zijn die twee slapeloze nachten een goeie barometer geworden. Ik maak me pas echt zorgen als ik niet twee keer per jaar wakker lig. Want dat zou betekenen dat ik niet meer betrokken ben. Niet bij m’n werk en niet in m’n liefdesleven.