lamp.jpg

Een vroegere baas van me gaf ooit toe dat hij 90 % van zijn ideeën en inzichten van ergens anders haalde. Hij is niet van de minste; ik vond hem zelfs bijzonder visionair. En een vriend consultant, die wereldwijd aankopen onderhandelt voor een bijzonder kleine Vlaamse markt,  zei me onlangs het erop aankomt de kersen van de taart te plukken. Laat anderen met andere woorden de taart betalen, eet jij de kers op. Hebben ze gelijk of ongelijk ?

Het warme water kan je niet heruitvinden. Meer dan dat nog, het warm water werd nooit uitgevonden. Het ligt gewoon in de aard van de natuur dat water in bepaalde gevallen opwarmt. Niemand die daarvoor iets heeft moeten ondernemen. Sommigen willen per se de eerste zijn die  iets heb uit-ge-vonden. Maar meestal hangt het gewoon in de lucht. Ik krijg wel eens producenten over de vloer die me iets nieuws komen voorstellen. Sommigen deponeren hun idee; in een aantal gevallen vraagt men me om een papier te tekenen dat ik erken ‘akte te hebben genomen van hun idee’. Ik weiger dat. Al te vaak moet ik vaststellen dat twee, drie, meerdere mensen hetzelfde inzicht hebben. Soms denken ze allemaal hetzelfde.

Het leuke aan sommige breinstorms en projecten is dat ik op den duur niet meer weet van wie het idee komt. Komt de eerste prikkel nu van mezelf of van Murielle ? Eerlijk gezegd kan het me ook geen zier schelen.

Laten we massaal ideeën en kersen van mekaar pikken. Daar is niks verkeerd mee. Integendeel dat heet inspireren. Jat wat ik hier schrijf; ik haal ook veel bij anderen.