picking, ideas or cherries ?

lamp.jpg

Een vroegere baas van me gaf ooit toe dat hij 90 % van zijn ideeën en inzichten van ergens anders haalde. Hij is niet van de minste; ik vond hem zelfs bijzonder visionair. En een vriend consultant, die wereldwijd aankopen onderhandelt voor een bijzonder kleine Vlaamse markt,  zei me onlangs het erop aankomt de kersen van de taart te plukken. Laat anderen met andere woorden de taart betalen, eet jij de kers op. Hebben ze gelijk of ongelijk ?

Het warme water kan je niet heruitvinden. Meer dan dat nog, het warm water werd nooit uitgevonden. Het ligt gewoon in de aard van de natuur dat water in bepaalde gevallen opwarmt. Niemand die daarvoor iets heeft moeten ondernemen. Sommigen willen per se de eerste zijn die  iets heb uit-ge-vonden. Maar meestal hangt het gewoon in de lucht. Ik krijg wel eens producenten over de vloer die me iets nieuws komen voorstellen. Sommigen deponeren hun idee; in een aantal gevallen vraagt men me om een papier te tekenen dat ik erken ‘akte te hebben genomen van hun idee’. Ik weiger dat. Al te vaak moet ik vaststellen dat twee, drie, meerdere mensen hetzelfde inzicht hebben. Soms denken ze allemaal hetzelfde.

Het leuke aan sommige breinstorms en projecten is dat ik op den duur niet meer weet van wie het idee komt. Komt de eerste prikkel nu van mezelf of van Murielle ? Eerlijk gezegd kan het me ook geen zier schelen.

Laten we massaal ideeën en kersen van mekaar pikken. Daar is niks verkeerd mee. Integendeel dat heet inspireren. Jat wat ik hier schrijf; ik haal ook veel bij anderen.

5 reacties op “picking, ideas or cherries ?”

 1. Van een ideeënmanager bij een Vlaams productiehuis hoorde ik dat de stelregel is: 10 verschillen met een bestaande format.

 2. Ik onderschrijf je besluit. Waarvan akte.

  “Het hangt in de lucht.” Ook dat is een bijzonder treffende uitspraak. Ik geloof dat ik ze onlangs zelf ook gebruikte. Ik weet wel niet meer waar, ‘het’ hangt gewoon in de lucht.

  Alles zweeft, in de blogosfeer en daarbuiten. Met dit kleine verschil, Benjamin, dat je ‘het’ daar het sterkst ervaart. Ja, toch?

  Toch streef ik ernaar om altijd zo correct en duidelijk mogelijk mijn (inspiratie)bronnen op te geven. Mijn leerblogje wil jongeren ook met bronnen leren omgaan. Respect! Eerlijkheid! Wetenschappelijk werken! Ere aan wie ere toekomt.

  Ook eerlijk toegegeven: bloggen gaat zo snel dat je niet altijd op je quivive voor je bronnen kunt zijn … En ik vind net als detender dat de ideeën maar moeten stromen – ongeacht waar ze vandaan komen. Concentratie op de bron remt al, vind ik. De idee is weg voor je het weet, en dan sta je daar aan je ‘bron’. Met het hoofd leeg. Wel niet voor lang: lees detenders blogpost nog eens opnieuw. ‘As long as the world needs a blogger’s soul …’ is er hoop op vernieuwing.

 3. Iemand heeft vorige donderdag goed naar een spreker geluisterd 😉

 4. Tja, er moet meerwaarde zijn, een ietsje anders…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: