the uncommon reader

9045800411.jpg

Bij toeval – ze loopt achter haar hondjes aan – ontdekt de Engelse koningin een bibliobus die geparkeerd staat bij de keuken van Windsor Castle. Ze voelt zich verplicht een boek te lenen en alhoewel ze van plan is het de volgende week ongelezen terug te brengen, begint ze te lezen. En ze al niet meer op houden. Het leesvirus heeft zich van haar meester gemaakt.
 
De koningin maakt kennis met de literatuur en vindt in haar eigen bibliotheek (veelal gesigneerde) werken van de belangrijkste Britse schrijvers, zoals Dickens en George Eliott.
 
Het lezen maakt de koningin echter tot een ander mens, tot een koningin die niet gewenst is.
 
images2.jpeg
 
Een ongemeen geestig boekje van de auteur van The madness of King GeorgeAlan Bennett. In het Nederlands vertaald als ‘De ongewone lezer’. 

5 reacties op “the uncommon reader”

 1. Wat een heerlijke blog is dit toch! Een tijdje niet langs geweest – jou wel over in alle media tegengekomen bij allerhande festiviteiten … Niet dat ik detender@media zou kunnen vergeten. en dat van die champagne lang geleden, dat vergeet ik ook niet. (Ook aan Cindy van Smetty’s Soapbox heb ik er beloofd, straks kom ik niet toe met mijn pensioentje.)

  Een oase van schoonheid in webdesign, taal, beeld en klank is dit hier. Mijn Sausage Machinetje haalde de longlist van de Dutch Bloggies (vakjury) in de categorie Literatuur (niet dat ik pretenties of grote ambities heb, ik ben en blijf een zeer bescheiden (edu)bloggertje), maar de boekenselectie die ik hier ontdek, is voor mij van ‘de allerbovenste plank’. Zelfs bij Komrij, de Contrabas (shortlist Dutch Bloggies) of de Papieren Man vind ik niet altijd wat ik zoek. Daarvoor moet ik bij een ‘uncommon reader’ als jij zijn.

  Groetjes (en veel succes ook met één)
  janien

  Veel succes

 2. Bedankt voor al die leuke reacties, Janien.

 3. […] ! En daar liggen daar bij die boer plots van die boekjes in de etalage. Vorige week ontdekte ik er De ongewone lezer, deze week Alleman van Philip Roth. Ik had nooit iets van hem gelezen – kende hem via de […]

 4. […] tijd om te gaan snuisteren. Heb wel even “De ongewone lezer” gekocht op aanraden van Jean-Philippe. Selexys Dominicanen. Inderdaad een goei adreske in het overigens altijd oergezellige […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: