reputatiemanagement

images7.jpeg

Perceptie is realiteit. Het beeld dat jij van jezelf hebt, is niet noodzakelijk (of beter : hoogstzelden) het beeld dat anderen van je hebben. Je kan die perceptie m.a.w. maar beter managen. Ik doe dat bij mezelf en niet zelden ook bij anderen. Erop toezien dat wie voor de zender werkt een authentieke, sterke persoonlijkheid is en daarenboven ook dat beeld uitstraalt. Het verhaal van het witte blad papier is bij Eén algemeen bekend. Alles wat je doet (van reclame maken voor Rolex,  je in een bontjas hullen voor Gaia, x y of z als lief kiezen, dit of dat programma presenteren, ….) komt op dat fameuze witte blad papier. Neen, ik hou geen zo’n klassement bij, … maar ieder van de kijkers heeft zo zijn witte bladen. En soms, is het damage control. Wie een publiek figuur is, kan maar beter een (reputatie)manager in dienst nemen, die zorg draagt voor dat beeld van je.
 
Onder eindredactie van communicatie-adviseur Peter Frans Anthonissen bracht Lannoo onlangs “Versta me niet verkeerd. 11 lessen in reputatiemanagement” uit. Elke van de auteurs bestrijkt zijn domein (zijn, want er zit helaas geen enkele vrouwelijke auteur tussen). Carl Devos over politiek, Franois Colin over voetbal, Rik Torf over de kerk, … Niks wereldschokkends. Twee artikels heb ik echter met bijzondere aandacht gelezen. Dat van Flip Feyten over BV’s en dat van Dirk-Jan Eppink over de media.
 
Flip geeft BV’s een aantal tips, die ook voor gewone stervelingen van toepassing zijn.
 
1. Ken jezelf en weet wat je wilt. Bepaal, en herdefineer desnoods je imago, je uitstraling.
2. Authenticiteit kan niet verbeterd worden (en is het makkelijkst).
3. Ken de noden van je journalist, ken je medium.
4. If you scratch my back, I’ll scratch yours.
5. Stel je grenzen en je voorwaarden. Ga daar wijs, subtiel en redelijk mee om.
6. Reageer snel en communiceer zo transparant mogelijk.
 
Dirk-Jan Eppink, een verbelgde internationale Nederlander, komt het scherpst uit de hoek en maakt brandhout van Guy Mortier en Yves Desmet, twee notoire media-iconen.  Ik citeer :
 
Guy Mortier en Yves Desmet moeten hun excuses aanbieden voor het onrecht dat ze Notaris X en diens kinderen hebben aangedaan. In plaats van gevierde sterren te spelen, passen hen nederigheid en berouw. Al zij daartoe niet bereid zijn, dienen zij het journalistieke veld te verlaten. Het moedwillig aanbrengen van reputatieschade kan niet onbeantwoord blijven. Het is zelfs crimineel dat zij de onschuld van de notaris, bevestigd via rechterlijke uitspraak, aan hun laars lappen. Eigenlijk verdienen zij een veroordeling wegens smaad en eerroof.
 
 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: