Ik ban tegenwoordig in alle powerpoint- en keynotepresentaties zowat alle tekst. Najat kan het beamen. Een blanco sjabloon en zoveel mogelijk foto’s. Paginagroot. Als ik de doorsnee van een boom toon, dan kan het merendeel van Eén je intussen het verhaal vertellen dat ik hen ooit vertelde. Iedereen onthoudt beelden; tekst lees je en vergeet je onmiddellijk.

Daarom is visueel denken naast creativiteit en de droommaatschappij één van mijn stokpaardjes geworden. Ik ben daar alleen maar in gesterkt geworden door het boek The back of the napkin. Solving problems and selling ideas with pictures van Dan Roam.

Roam leert hoe je alle problemen kan oplossen door te tekenen. Eigenlijk door te zien. Van look (bekijk), ga je naar see (vaststellen) over imagine (mogelijkheden ontdekken) naar show (oplossen door anderen te laten zien wat ze niet merken).

Ik kan niet tekenen, maar het witte bord op mijn bureau heeft al veel problemen opgelost.