i

Ik zit een paar dagen in Edinburgh n.a.v. het Mediaguardian Edinburgh International Television Festival. Het is inmiddels de derde keer dat ik hier ben. Alle Britse broadcasters, producers (indies & public) zijn hier aanwezig en dat geeft behoorlijk wat inspiratie.

Vorig jaar had het festival een klap te verwerken : her en der kwamen schandalen naar boven over live spelletjes die niet live waren, winnaars die geen winnaars bleken, … en een boze queen die niet boos was. Het hoogtepunt elk jaar is de MacTaggart lecture door een senior uit de business die met z’n speech het kot op stelten zet. Vorig jaar was dat Jeremy Paxman die geen doekjes wond op de nieuwsplicht van de BBC.

Dit jaar was het de beurt aan Peter Fincham. Op het vorige festival was hij nog controller (netmanager) van BBC One maar hij lag onder vuur omwille van Crowngate.  De zender had bij RDF een documentaire over Queen Elizabeth besteld. So far so good, maar het aankondigingspotje, gemaakt door de BBC-rip off Redbee, veroorzaakte heisa. Het spotje deed uitschijnen dat Elizabeth boos opstapte na een fotosessie bij Annie Leibovitz. Later bleek dat de beelden van de geagiteerde koningin dateerden van na de fotosessie en niks met Leibovitz te maken hadden. Fincham diende in december zijn ontslag in. Intussen is hij aan de slag als director TV bij ITV.

Deze editie wordt beheerst door de PSB Review, Public System Broadcasting. De vraag is of de BBC als enige moet instaan voor de openbare omroepdracht, ofwel of dat ook door andere omroepen kan gebeuren. Dat zou impliceren dat een deel van het BBC-geld naar andere zenders zou gaan. Eén van de scenario’s is dat PSB enkel niche-opdrachten zou krijgen.

In zijn MacTaggart-lezing hield Fincham een pleidooi voor televisie als entertaining platform. Dé reden waarom mensen voor televisie gaan zitten is omdat ze ontspannen willen worden. Niet enkel met entertainment-programma’s maar ook met factual, drama en zelfs met educating programma’s.

In de jaren ’80 met de opkomst van synthesizermuziek hielden artiesten een pleidooi to keep music live. Fincham roept op een television popular te houden. Een pleidooi dat ik graag onderschrijf.

Full speech.