The Thinkers 50 gaat jaarlijks op zoek naar de meest invloedrijke nog levende ‘management thinker’. In de laatste editie staat CK Prahalad op kop, met Bill Clinton op de tweede plaats en Tom Peters, Richard Branson, Peter Senge, Robert Kaplan, Charles Handy, … in hun kielzog.

De ideeën van dit select gezelschap worden ook jaarlijks keurig samengevat in een boek. Ik heb zopas de editie 2006 uit. Michael Porter stond toen op één. Het goeie aan het boek is dat je in een notedop een schare inzichten verwerft.

Op die manier heb ik Kjell Nordström en Jonas Ridderstrale, bekend van hun boek Funky Business, beter leren kennen. Wat me aanspreekt in hun verhaal is dat ze meer emotie in het bedrijfsleven willen.

The world of business has changed dramatically. What will work has to be different in a revolutionary way : Traditional rols, jobs, skills, ways of doing things, insights, strategies, aspirations, fears and expectations no longer count … We cannot have business as usual. We need business as unusual. We need different business. We need innovative business. We need unpredictable business. We need surprising business. We need funky business.

The successful organizations will be different, too, unafraid of difference or creativity : they will seek emotion.

Intussen hebben ze een nieuw boek uit Funky Business Forever, How to enjoy capitalism.