de vijfde vrouw

“Liefs van de vijfde vrouw”, zo tekende Petra het boek dat ik kocht over kunstenaar Anton Heyboer.

De Nederlander Heyboer maakte furore in de jaren zestig omdat hij aanvankelijk met drie en later met vijf vrouwen samenwoonde in zijn boerderij in Den Lip, vlakbij Amsterdam. Zijn werk is vooral bekend om zijn haantjes, vrouwen en madonna’s. Hij schilderde duizenden originele werken, die ook vandaag nog aan zeer democratische prijzen (van 50 tot 800 euro) worden verkocht. 

Ik wilde zo’n werkje wel kopen. Diverse galerijen bieden z’n kunst te koop aan, maar de vrouwen hebben nog steeds een shop in Den Lip, waar geregeld een nieuwe vracht van de zolder wordt gehaald. Wie binnenkomt in het vrolijke beschilderde huisje waant zich in de flower power tijd. Al was de muziek die er klonk oer Hollands. Niemand kan aan de verleiding weerstaan om iets te kopen. “Een zeefdruk van Appel is maar een zeefdruk”, zei Petra, “maar nu heeft u een origineel werk van Anton.”

Petra stuurde me ook nog drie kilometer verder, naar het kerkhof om er het graf van Anton te bezoeken.

Sofisticated ladies ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: