starbucks sucks

Paul Temporal legt in zijn boek The branding of MTV het verschil uit tussen brand value en brand equity. A strong brand is essential for survival in the 21st century. Starbucks heeft ongetwijfeld een hoge merkwaarde, but it sucks …

In de Vlaamse Facebook-community was er véél commotie en véél emotie rond de komst van de eerste Belgische Starbucks in de vertrekhall van Zaventem. Collega’s op de VRT startten zelfs een actie ‘Starbucks op VRT’.

Ik ben een waterman en dus steeds curieus naar wat nieuw en vernieuwend is. Ik kan geboeid naar nieuwe concepten kijken en me er (graag) door laten meeslepen. Maar ik ben niet ziende blind. M’n laatste bezoeken aan Starbucks cafés her en der in de wereld vielen dik tegen. Ja, je kan er kiezen uit een variatie koffies, er is gratis wifi, een tafel en een stoel en zelfs wat zeteltjes …. maar waar heb je dat tegenwoordig niet ? Ik ben – nog los van sterren – ook geen Ibis of Novotel-fan. Ik hoef niet zo nodig in elke hotelkamer dezelfde inrichting met hetzelfde vloertapijt en vertrouwde zeepje. Geef mij maar iets eigenzinnigs met karakter.

In de Brusselse rue de Midi werd een nieuwe koffiebar geopend. Geen logo of tierlantijntjes. Ik ken de naam zelfs niet. Wel een nette zaak, lekkere koffie, wisselende broodjes en een keurige bediening. Een ietsje left of centre.

2 reacties op “starbucks sucks”

  1. Ik was net in NY. Om de 2 blocks kom je wel zo’n Starbucks tegen: slechte koffie, de rest veel te zoet.
    Op leuke plekjes kom je ook van die charmante koffiezaakjes tegen: leuke zeteltjes, kleine tafeltjes, zalige koffie en iedereen met laptop aan het werk. En daar zit ‘m net het probleem. Iedereen zit daar maar en drinkt 1 koffie bij het binnenkomen. Economisch onrendabel, maar “toch wel gezellig”. Ze blijven dan ook vaak niet lang staan. Starbucks wel, daar moet je consumeren. Spijtig zo’n economische realiteit.

  2. havelovewilltravel Avatar
    havelovewilltravel

    Ik denk eerlijk gezegd dat je er totaal niet ver af zit. Ik snap die hele commotie rond het ‘fan’ worden van brands ook niet volledig. Als het product zich nu echt zou onderscheiden, dan misschien. Maar t’is zoals ze zeiden in jaren 80 zeker… ze hadden toen schrik voor de amerikanisatie, wel ik heb schrik van dat globaliserend gedoe eerlijk gezegd. Het gaat onze cultuur zeker niet ten goede komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: