Paul Temporal legt in zijn boek The branding of MTV het verschil uit tussen brand value en brand equity. A strong brand is essential for survival in the 21st century. Starbucks heeft ongetwijfeld een hoge merkwaarde, but it sucks …

In de Vlaamse Facebook-community was er véél commotie en véél emotie rond de komst van de eerste Belgische Starbucks in de vertrekhall van Zaventem. Collega’s op de VRT startten zelfs een actie ‘Starbucks op VRT’.

Ik ben een waterman en dus steeds curieus naar wat nieuw en vernieuwend is. Ik kan geboeid naar nieuwe concepten kijken en me er (graag) door laten meeslepen. Maar ik ben niet ziende blind. M’n laatste bezoeken aan Starbucks cafés her en der in de wereld vielen dik tegen. Ja, je kan er kiezen uit een variatie koffies, er is gratis wifi, een tafel en een stoel en zelfs wat zeteltjes …. maar waar heb je dat tegenwoordig niet ? Ik ben – nog los van sterren – ook geen Ibis of Novotel-fan. Ik hoef niet zo nodig in elke hotelkamer dezelfde inrichting met hetzelfde vloertapijt en vertrouwde zeepje. Geef mij maar iets eigenzinnigs met karakter.

In de Brusselse rue de Midi werd een nieuwe koffiebar geopend. Geen logo of tierlantijntjes. Ik ken de naam zelfs niet. Wel een nette zaak, lekkere koffie, wisselende broodjes en een keurige bediening. Een ietsje left of centre.