love letters of great men

U kan zich weinig voorstellen bij een vorst en een toilet. Het doet u glimlachen. Maar zoals elk gewoon mens moet ook een koning af en toe de pot op. En dat is het net. U beschouwt de koning niet als een gewoon mens en dan lijkt het of een aantal menselijke eigenschappen hem vreemd zijn.

Zo is het ook met het liefdesleven van grootsten der aarden. Ze houden zich bezig met uitvindingen, het componeren van muziek of het voeren voor oorlogen. Soms lijkt het of Bach de hele dag rond componeert en Napoleon de hele dag oorlog voert. Maar ook zij zijn mensen en dus af en toe verliefd.

Ik was het boekje Love Letters of Great Men voor het eerst tegengekomen in de film Sex and the City. Onlangs, op de luchthaven van Edingburgh, doorkruiste het opnieuw mijn pad om via de sacoche op m’n leestafel te belanden.

Ik ga tegenwoordig slapen met Mark Twain, Oscar Wilde, Lord Nelson, … en vele andere mannen. Er wordt veel over vrouwen geschreven in het boekje, maar geen van hun brieven wordt afgedrukt.

Mooi vind ik hoe de dramaturg William Congreve (1670 – 1729) zijn verliefheid uitdrukt :

In the midst of crowds I remain in solitude.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: