lange termijn visie

herman

Collega Björn Soenens houdt in een opiniestuk in De Morgen een warm pleidooi voor een nieuwe generatie politici. Het stuk krijgt jammer genoeg een Sam-titel mee, ‘Björn Soenens vraagt blije politici met groot talent en wilde plannen’, al is het dat niet.

Zoek actief naar een nieuwe generatie politici. Ze mogen oud of jong zijn. Maar ze moeten wel goesting hebben. Schuim scholen af, schakel headhunters in, informeer bij bedrijven en universiteiten, laat uw netwerk in actie komen, maar laat favoritisme achterwege. Hak de lange armen af. Kijk niet naar rang of stand. Breng al die rookies samen, huur de Heizelpaleizen af. Breng al die verschillende overtuigingen tien dagen lang, of langer, samen : laat ze botsen, these en antithese. Haal ze eruit, de redenaarstalenten, de creatievelingen, en geef ze vervolgens een eerbare plek op een stembiljet.

Lanceer al eens een gewaagd idee, want op de rand van de afgrond roeien de mooiste bloemen. Toon dus uw visie, leg ze uit, dag na dag, jaar in jaar uit. U zult zien, het respect voor de politicus zal terugkeren.

De politiek is het laatste decennium teveel verworden tot een korte termijn handelen. Een nieuwe minister moet binnen de drie maanden een nieuw, hip beleid voorleggen en scoren binnen de zes maanden. In veel teveel gevallen gaat het om pure windowdressing. U zal een beschuldigende vinger uitsteken naar de media. Naar mij. Omdat de media vooral oog hebben voor dat korte termijn beleid en te weinig duiding geven bij de lange termijn impact. Ik laat in het midden of dat waar is of niet, omdat ik niet iedereen in de politiek en de media over dezelfde kam wil scheren, maar het is een feit dat de maatschappij zelf erg korte termijn handelt.

Ik onderschrijf daarom het pleidooi van Björn heel erg, maar wil dat opentrekken naar iedereen. Het zal niet alleen van de politicus afhangen. U en ik en Bjorn zijn evenzeer verantwoordelijk.

Obama geeft in de Verenigde Staten een ongelooflijke beweging in gang gezet. Laat er geen twijfel over bestaan, er draait een marketing- en PR-fabriek onder zijn naam, maar hij heeft wel een plan, een visie en een wil. Dat zal hem niet noodzakelijk doen slagen, maar hij wil die viscieuze cirkel wel doorbreken.

Nu ik er aan denk, Björn zou een zeer goeie politicus zijn.

Eén reactie op “lange termijn visie”

  1. […] vaststellen dat ook Inge Vervotte trouw op post was voor de stemming.  En ik geloof ook niet in deze oproep. Omdat het enkel om families en relaties gaat.  Buitenstaanders oppikken? Goed gek. En dat […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: