cabrio

Ik kom al lang niet meer in de bibliotheek. Ik koop mijn boeken liefst zelf. Dan kan ik er later in mijn boekenkast nog eens naar terugkijken. Dat is leuk. En voor de knipselmap moet ik ook al lang niet meer gaan. Het internet blijkt een meer dan waardige vervanger.

Dat maakte dat ik weinig voedingsbodem had om over het werk te praten met mijn nichtje Bettina. Toffe meid, daar niet van, maar de job van bibliothecaris leek me een beetje saai. De laatste tijd loopt ze er wat heftiger bij. Want wat ze daar in de bilbiotheek van Brugge hadden gerealiseerd was toch wel uniek. Ik ben online gaan kijken en moet toegeven dat ze gelijk heeft. Zeker nu ik Tom Kelley aan het lezen ben, erken ik dat ze een nieuwe visie hebben ontwikkeld op de catalogusfunctie van een bib. Ik herinner me de de steekfiches nog uit de bibliotheek op het Wapenplein van Oostende.

Waar gaat het om ? Tik om het even welk woord in bij de zoekfunctie en je krijgt een overzicht van alle boeken, auteurs, CD’s, DVD’s, podcasts, … over het onderwerp, inclusief een woordassociatie met verwante trefwoorden. Of exploreer de wereldkaart en zie wat erover in de bibliotheek te vinden is. Je kan zelfs digilenen 

Cabrio heet het ding, catalogus-met-brio. Goeie naam, Bettina !