realleaders

PresentationZen van Garr Reynolds is zonder enige twijfel het beste boek over het geven van presentaties. Real leaders don’t do powerpoint van Christopher Witt is daarop een goeie aanvulling.

Mijn drie gouden regels – en ook Witt vermeldt ze – zijn :

1. Zorg voor een goeie voorbereiding. Steek er voldoende tijd in. Weet wat je boodschap is, formuleer die helder en toets die af met een klankbord dat je niet naar de mond praat. (Met dank aan de woorvoerders van Eén !)

2.Weet op voorhand wat de technische context is waarbinnen je praat. Ik sta graag aan een pupiter. Hoewel ik vrijuit praat, kan ik dan spieken naar m’n scenario. Van een handmicrofoon word ik nerveus.

3. En het allerbelangrijkst. Be in the moment ! Op het moment dat je opkomt, ben je één en al die speech. Vergeet al de rest en ga even in tranche.