assessment

assesment

Ik merk dat assessments in veel bedrijven doorslaggevend worden bij de selectie van een werknemer. Het is een veilige keuze. Wanneer de gekozen kandidaat wel of niet voldoet is het makkelijk om naar het desbetreffende assessment te verwijzen. Dat maakt het makkelijk. Je maakt nooit een verkeerde keuze. Enkel het selectiebureau gaat in de fout.

Ik krijg ook zo’n rapporten op m’n bureau. Ik lees ze grondig, hou er rekening mee maar baseer er mijn keuze niet op. Ik wil het vlees dat ik in mijn kuip krijg leren kennen en gaandeweg beseffen of ik een goeie of slechte keuze maakte. Die verantwoordelijkheid neem ik dan wel.

Ik zie talentvolle mensen wegkwijnen omwille van die paar A4-velletjes. Bedrijven die assessments te hoog inschatten vind ik bedrijven die getuigen van weinig lef. Angstige bedrijven, zijn het.

En dat recht heb ik. Mijn assessment-rapport uit 2003 om programmamanager te worden bij TV1 was niet bepaald positief. Maar m’n toenmalige bazen en collega’s – Bettina, Bart en Marcel – vonden dat ik een kans moest krijgen. Ondanks het negatief advies en het slechte gesprek. Of ik die kans heb gegrepen, beoordeel je zelf maar.

Ik heb er dan ook geen moeite mee om de conclusies uit het toenmalig rapport hier te publiceren. Ik heb geleerd om open en eerlijk te communiceren met m’n bazen, m’n collega’s, m’n kijkers, … en de pers. En hoewel ik een paar dagen slecht liep van het rapport, heb ik geleerd om alles in het juiste perspectief te plaatsen.

Dhr. De Tender is op dit moment een matig geschikte kandidaat voor de functie van programma-manager TV1. Sterktes situeren zich vooral op het vlak van personal en interpersonal management. Hij zich een constructief en plichtsbewust medewerker die zijn resultaat wil bereiken en er ook voor gaat. Hij toont een sterke betrokkenheid met zijn rol en identificeert zich in sterke mate met de organisatie. Zijn aanpak is doordacht en hij gaat op een logische en gestructureerde manier te werk waarbij hij zich baseert op gezond verstand. Hij is een rustige persoon die de eigen gevoelens weet te controleren en veel werk kan verzetten. Hij stelt zich constructief, betrekt anderen en staat open voor hun input. Hij communiceert vlot, weet zijn ideeën te structureren en is in staat de zaken in een lange termijn perspectief te plaatsen.

Ontwikkelingspunten situeren zich vooral op het vlak van het management van informatie en taken. Hij heeft het moeilijker om een complexe problematiek diepgaand en volledig te analyseren en een visie te formuleren die concreet geënt is op de problematiek. Hij spreekt zich persoonlijk te weinig uit en het ontbreekt hem soms aan durf om de eigen nek uit te steken. Hij toont de neiging complexe managementsituaties te veréénvoudigen en daardoor kwalitatief minder goede beslissingen te nemen, terwijl hij nochtans van nature voor een doordachte aanpak kiest. Hij durft de vinger op de wonde te leggen en negatieve feedback te geven wanneer hij over de concrete data beschikt, maar in grotere groepen ontbreekt het hem aan overwicht en impact om zijn standpunten door te duwen. Hij dient zeker werk te maken van de minder rationele elementen die spelen binnen een people management benadering om nog meer impact te krijgen naar mensen toe.

Juni 2003

5 reacties op “assessment”

  1. de wereld is aan de autonome denkers…

  2. Zeer moedig, Jean-Philip. Mocht ik ooit de kans krijgen om jou assessment-dames en/of heren te beoordelen : ik zou ze zeker al buizen voor hun taalgebruik. Iemand die niet foutloos kan schrijven moet niet te hoog van de toren blazen.

  3. dit komt van pas. we krijgen morgen weer drie assessments binnen. dat zullen niet alle drie goede zijn. laten we met de nodige zin voor relativiteit die dingen lezen en ‘gebruiken’.

  4. Bovenstaand fragment doet mij keihard aan het taalgebruik bij Hudson (voormalig De Witte & Morel) denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: