letterman

Vreemdgaan is van alle tijden. Je bent er beslist mee vertrouwd. Je pleegt af en toe zelf een slippertje of je kent mensen  in je omgeving die het doen. Daar gaan ongetwijfeld grote drama’s mee gepaard – no doubt –  maar dat neemt niet weg dat het een maatschappelijk feit is. Gisteren, vandaag en morgen. Verder heb ik daar in dit blogstukje geen mening over.

David Letterman, de bekende Amerikaanse talkshowpresentator, ging ook vreemd. Meer dan eens zelfs, en – embarassing – met meerdere collega’s op het werk. Verder moet je weten dat hij een paar jaar geleden in het huwelijksbootje  stapte en een zoontje van zes heeft.

Eén van de tv-producenten bij CBS was daarvan op de hoogte en perste Letterman af. Er werd twee miljoen dollar zwijggeld gevraagd of er zou een film en een boek komen. Letterman en z’n advocaat praatten met de kerel én met de politie. Tegenover hen moest  hij toegeven dat hij sex had met  een paar van z’n medewerkers.

De zaak had een Monica Lewinsky-affaire kunnen worden maar Letterman pakte het slim aan. Hij bekende bij de politie, sprak erover met z’n familie en vertelde het verhaal uiteindelijk in zijn show. Daarmee was het probleem ook meteen van de baan.

Ik hou van dit soort communicatie. Oprecht en eerlijk. Daar kunnen vele publieke personen nog iets van leren en het is een les in bescheidenheid voor vele woordvoerders.

Het fragment stond lange tijd Youtube maar werd helaas – op vraag van CBS – omwille van auteursrechten van de site gehaald.