c&binet, london

C&binet Logolarge

De EBU, de European Broadcasting Union, stuurde me drie dagen naar Londen voor c&binet, een congres georganiseerd door de Britse overheid met de belangrijkste Britse creatieve industrieën. De line up van gasten is geweldig. Alle opnames zijn terug te vinden op de site.

Twee thema’s overheersen :

– Moet content, en dat is een goed en niet hetzelfde als een dienst, gratis zijn. Tieners zijn opgegroeid met de idee dat alles op het internet gratis is, terwijl (echt, creatieve) content kost. Echt gratis is De Lijn in Hasselt niet.  Interessante quote : “Freedom to access but no free access”.

– Daaraan gekoppeld : hoe vergoed je copyrights ? Auteurs moeten vergoed worden, maar hoe creëer je een systeem dat in hun voordeel is en toch een flexibel gebruik op het internet mogelijk maakt ? De overheid maakt hier morgen haar plannen bekend.

In de marge ook een interessante sessie over loyality bijgewoond die werd geleid door Ideo. Ik voeg hier later een pdf aan toe met hun uitgangspunten. Twee voorbeelden zijn blijven hangen.

– In Tokio is er een taxibedrijf Yosaka dat zo’n 1000 taxi’s in beheer heeft. Vier daarvan hebben een klavertje vier op hun wagen staan. Wie zo’n taxi spot en gebruikt, krijgt een gratis rit. Het gevolg is dat iedereen die een taxi ziet in Tokio automatisch checkt of het een taxi van Yosaka is én of er een klavertje vier op staat.

– Bank of America creëerde Keep the change. Blijkt dat huismoeders sparen belangrijk vinden. Bovendien blijkt dat veel mensen – wanneer ze geld betalen of overschrijven het moeilijk hebben met de cijfers na de komma en liever afronden. Daarom rondt BOA bij elke transactie het bedrag af  tot aan de volgende dollar. Het extra geld schrijft de bank automatisch over van je zichtrekening naar je spaarrekening. Zo spaar je zonder dat je veel moeite doet. Het lijkt sterk op wat mijn moeder deed : de tien frank stukken apart leggen en sparen.

2 reacties op “c&binet, london”

 1. Jean Phillip,

  tieners zijn inderdaad opgegroeid met het idee dat alles op het internet gratis is en aan dat verwachtingspatroon gaan we niks kunnen veranderen. Radio en TV zijn ook steeds gratis geweest voor onze generatie, gratis voor de eindklant dankzij verschillende businessmodellen (advertising, taks, publieke omroep, e.d.)
  Chris Anderson verwoordt de evolutie naar “Free” op zeer goede wijze in zijn recentste boek. Je kan de audioboek versie van Free gratis downloaden via http://hyperionbooks.com/free/

  Het verwachtingspatroon dat alles gratis moet zijn via het “vaste” internet is wel niet van toepassing als het gaat over het mobiele internet. Daar zijn de tieners vertrouwd met het betalen voor ringtones, SMS, e.d.
  Het succes van de iPhone appstore geeft aan dat op mobiel internet er wel een zeker besef is om te betalen voor content.
  Ter illustratie de presentatie van Mary Meeker (Morgan Stanley) op de Web2.0 summit van verleden week : http://www.slideshare.net/ahawkinson/mary-meeker-2009-web-20-summit-presentation

  Als je er het wat uitgebreider wil over hebben, ik zit op de 7de verdieping 😉

  Werner

 2. En ik hoop met velen dat deze info ge”shared” kan worden nu, for free!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: