C&binet Logolarge

De EBU, de European Broadcasting Union, stuurde me drie dagen naar Londen voor c&binet, een congres georganiseerd door de Britse overheid met de belangrijkste Britse creatieve industrieën. De line up van gasten is geweldig. Alle opnames zijn terug te vinden op de site.

Twee thema’s overheersen :

– Moet content, en dat is een goed en niet hetzelfde als een dienst, gratis zijn. Tieners zijn opgegroeid met de idee dat alles op het internet gratis is, terwijl (echt, creatieve) content kost. Echt gratis is De Lijn in Hasselt niet.  Interessante quote : “Freedom to access but no free access”.

– Daaraan gekoppeld : hoe vergoed je copyrights ? Auteurs moeten vergoed worden, maar hoe creëer je een systeem dat in hun voordeel is en toch een flexibel gebruik op het internet mogelijk maakt ? De overheid maakt hier morgen haar plannen bekend.

In de marge ook een interessante sessie over loyality bijgewoond die werd geleid door Ideo. Ik voeg hier later een pdf aan toe met hun uitgangspunten. Twee voorbeelden zijn blijven hangen.

– In Tokio is er een taxibedrijf Yosaka dat zo’n 1000 taxi’s in beheer heeft. Vier daarvan hebben een klavertje vier op hun wagen staan. Wie zo’n taxi spot en gebruikt, krijgt een gratis rit. Het gevolg is dat iedereen die een taxi ziet in Tokio automatisch checkt of het een taxi van Yosaka is én of er een klavertje vier op staat.

– Bank of America creëerde Keep the change. Blijkt dat huismoeders sparen belangrijk vinden. Bovendien blijkt dat veel mensen – wanneer ze geld betalen of overschrijven het moeilijk hebben met de cijfers na de komma en liever afronden. Daarom rondt BOA bij elke transactie het bedrag af  tot aan de volgende dollar. Het extra geld schrijft de bank automatisch over van je zichtrekening naar je spaarrekening. Zo spaar je zonder dat je veel moeite doet. Het lijkt sterk op wat mijn moeder deed : de tien frank stukken apart leggen en sparen.