m_Groucho groucho

Ik was op de opening van de boekenbeurs. Heel veel boeken heb ik niet kunnen bekijken, want ik het praatjes gemaakt met Jan, Herman, Goedele, Cees, Sven, Dirk, Mieke, Wim, … en nog vele anderen. Hoedanook viel me op dat er veel conceptboeken in de rekken lagen. Vroeger was een boek dik, met veel letters op één pagina en je stapte lineair vanaf pagina één in het verhaal. Vandaag hoeft dat niet meer. Boeken worden vaker met het rechterbrein geschreven. Ze zijn dunner, hebben meer foto’s, lezen van achter naar voren, … Dit is geen oordeel, want ik ben zelf met zo’n fantastisch boek bezig.

Ik was al een tijdje gefascineerd door de Coffee with … boekenreeks. Ook dit is een conceptboek. De setting is steeds dezelfde : een fictief interview met een overleden bekende figuur. Hemingway, Michelangelo, Mozart, Plato en Oscar Wilde zijn ondermeer van de partij.

Ik had koffie met Groucho Marx.  Ik weet niet of je hem kent. Als kind keek ik op zaterdagmiddag vaak naar humor. Vooral Laurel & Hardy en Chaplin lieten zich smaken. Bustor Keaton kon er nog net door, maar de Marx Brothers vond ik maar niks. Leuke figuur, denk ik na het lezen van het boekje, maar nog steeds niet mijn tik.